PRAVOBRANITELJICA SLONJŠAK

‘Djelatnik Grada Splita grubo je vrijeđao vijećnika Baričića, osobu s invaliditetom‘

​"​Takav način javnog komuniciranja i obračunavanja je zabranjen i nedopustiv te uvelike prelazi granicu slobode izražavanja"

Anka Slonjšak

 Dragan Matic/Cropix

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ​priopćenjem je srijedu osudila i neprimjerenim ocijenila uvredljiv sadržaj koji je na Facebook profilu 18. prosinca objavio djelatnik Grada Splita D. L. o ​vijećniku ​Luki Baričiću​ (Centar), osobi s invaliditetom​​.

Gradonačelnik Ivica Puljak ocijenio je također da se radi o neprihvatljivom komentaru prema bilo kojoj osobi, a posebice prema osobi s invaliditetom.

"To je ispod svake razine ljudskog dostojanstva i najoštrije ga osuđujem. U gradskoj upravi Grada Splita napravit ćemo sve što je zakonski moguće da se djelatnik udalji iz službe. Službenici u gradskoj upravi trebaju biti primjer uljudnog ponašanja i ovaj ispad nikako ne predstavlja djelatnike Grada Splita koji odgovorno obavljaju svoje poslove, uz poštovanje svih građana", stoji u sms izjavi za Hinu splitskoga gradonačelnika.

Pravobraniteljica Slonjšak u priopćenju ističe da će u skladu sa zakonskim ovlastima pokrenuti odgovarajući postupak zbog sumnje na počinjeni prekršaj opisan i kažnjiv po Zakon​u o suzbijanju diskriminacije.

Navodi da je ukazivanje na invaliditet vijećnika Baričića sa svrhom njegova omalovažavanja, vrijeđanja i povrede dostojanstva putem društvene mreže apsolutno nespojivo s gradskom funkcijom koju obnaša D. L. i etičkim načelima kojih je dužan pridržavati ​se ​u izvršavanju poslova koji su mu povjereni".

Istodobno, dodaje Slonjšak, predstavlja oblik govora mržnje i diskriminatornog odnosa prema osobama s invaliditetom općenito, a koji čini dostupnim široj javnosti.

​"​Takav način javnog komuniciranja i obračunavanja je zabranjen i nedopustiv te uvelike prelazi granicu slobode izražavanja, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da kao zaposlenik Grada Splita, viši savjetnik u Službi za društvene djelatnosti, Odsjeku za kulturu, snosi dodatnu odgovornost za javno izgovorenu riječ. Umjesto vrijeđanja osoba s invaliditetom, uključujući i njegove kolege s čijim stavovima se ne mora slagati, D. L. je dužan u okviru svojih nadležnosti osigurati ostvarivanje prava, poštivanje integriteta i dostojanstva građana i drugih gradskih službenika bez diskriminacije tijekom obavljanja poslova svog radnog mjesta. Osim toga, opisanim postupanjem narušava povjerenja građana u gradske službe​", stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica Slonjšak ističe da je D. L. upozoren ​da zbog ​takvih ​ili sličnih izjava može kazneno odgovarati zbog počinjenoga kaznenog djela uvrede​ po Kazneno​m zakon​u​ koje se progoni po privatnoj tužbi. Postoji osnova za pokretanje postupka pred Službeničkim sudom u Splitu zbog teške povrede službene dužnosti - nedoličnog ponašanja koje nanosi štetu ugledu službe ​po Zakon​u o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi​, navodi na kraju priopćenja​ pravobraniteljica Slonjšak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:54