BANKARI ZADOVOLJNI

DJELOMIČNA POBJEDA UDRUGE FRANAK Visoki trgovački sud potvrdio dio presude bankama

Još uvijek nije jasno što će ta odluka konkretno značiti za račune dužnika

ZAGREB - Pravna bitka za obeštećenje dužnika s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) i promjenjivom kamatnom stopom jednim je dijelom završena, objavila je Udruga Franak na svojim Facebook stranicama.

Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF je preinačen i odbijen za sve tužene banke.

Više informacija slijedi nakon analize odluke Visokoga trgovačkog suda i detaljnijih informacija odvjetničkog tima Udruge, priopćila je ta udruga. Tada će se vidjeti i što će odluka konkretno značiti za račune dužnika.

Udruga Franak priopćila je još da je zadovoljna dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio tužbenog zahtjeva te je najavila da nastavlja pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen, a odnosi se na valutnu klauzulu u CHF.

'Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu', objavila je udruga.

Na pitanje što ova presuda znači za obične građane, udruga je na Facebooku samo ponovila što je sud odlučio te zatražila strpljenje dok pravni tim ne izanalizira presudu.

Sudac Dobronić početkom srpnja prošle godine presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

U HUB-u zadovoljni dijelom presude u slučaju Franak

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objavili su danas kako su zadovoljni činjenicom da je Visoki trgovački sud "potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz švicarski franak u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba".

Iz HUB-a su na presudu reagirali izjavom u kojoj navode da su zadovolji i odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojime je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora.

"U dijelu suđenja o valjanosti same ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenljiva može mijenjati, potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu Republike Hrvatske", navode iz HUB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 20:16