MLADA ZADRANKA NA KORAK DO SMRTI

Djevojčica (14) sa 2,76 promila završila u bolnici!

'To nam više nije vijest. Tako je svaki vikend', izjavio je Darko Radman, šef pedijatrije bolnice u Zadru

ZADAR - Četrnaestogodišnja djevojčica, učenica osmog razreda jedne zadarske osnovne škole, dovezena je u noći na subotu u Opću bolnicu Zadar s 2.76 promila alkohola u krvi. Zbog akutnog trovanja alkoholom četrnaestogodišnjakinja je najprije na internom odjelu zadarske bolnice medicinski obrađena, nakon čega je prebačena na pedijatriju gdje je zadržana na oporavku.

- Djevojčica je dovezena u noći na subotu i sada je u dobrom zdravstvenom stanju. Pružena joj je pomoć, i danas, u ponedjeljak bi trebala biti puštena kući – izjavio je Darko Radman, šef zadarske pedijatrije Opće bolnice u Zadru. Djevojčicu je u bolnicu dovezao stariji brat, a cijeli slučaj nije prijavljen policiji, tako da nisu poznate okolnosti u kojima se djevojčica do nesvijesti otrovala alkoholom. Neslužbeno međutim doznajemo kako je djevojčica bila na jednom tulumu na kojem se pila votka, te da su njezinog brata pozvali njezini prijatelji nakon što su shvatili da je situacija izmaknula kontroli.

- Policija nije zaprimila prijavu, što znači da je djevojčicu vjerovatno u bolnicu odvezao član obitelji. U takvim se situacijama policija najčešće ne obavještava – rečeno je u PU zadarskoj.

Zbog trovanja alkoholom u nepuna prva tri mjeseca ove godine u zadarsku je bolnicu u besvjesnom stanju dovedeno petero djece u dobi od 13 i 14 godina. Kod svih je osnovnoškolaca utvrđeno da su prije trovanja pili votku, a izmjerenih promila se ne bi posramili ni stariji ljubitelji kapljice. Kod jednog od dječaka u dobi od 14 godina koji je u bolnicu doveden u novogodišnjoj noći izmjereno je tako čak 2,2 promila, dok su druga dvojica dječaka u dobi od 13 godina imali po 1,7 i 1,5 promila alkohola u krvi. Zadnji slučaj zabilježen je sredinom siječnja kod djevojčice od 13 godina kod koje je izmjereno 1.57 promila alkohola.

- Na Odjelu pedijatrije to je postala uobičajena situacija vikendom tako da vijest o tome više i nije vijest. Uglavnom je riječ o prvim pijanstvima uzrokovanim najčešće votkom, a nešto manje vinom, pivom i rumom – kazao je šef zadarske pedijatrije koja je i prošle godine zabilježila deset slučajeva trovanja djece alkoholom, od čega čak sedam djevojčica.

Zadarski psiholog i koordinator županijskog odbora za prevenciju ovisnosti Mladen Mavar smatra da je do alarmantnog porasta uživanja alkohola kod mladih ljudi došlo zbog niza okolnosti koje su se promijenile u odnosu na one koje su imale prethodne 'mladeť generacije.

- Roditelji su popustljiviji nego prije, a mladima je zabava dostupnija više nego ikada. Djeca se tako, što je prije bila iznimka, puštaju često bez nadzora do kasnih noćnih sati, a s druge strane alkohol je u njihovim izlascima postao uobičajen dio zabave. Alkohol im dostupniji više nego ikada, a upravo to njihovo pijenje ih dovodi u vrlo opasne situacije jer piju ekcesivno, intenzivno što ih dovodi u životno opasne situacije – naveo je Mavar.

Od početka ove godine do danas policija je zabilježila sveukupno četiri slučaja trovanja alkoholom djece do 14 godina. Tijekom prosinca u zadarsku su bolnicu u alkoholiziranom stanju primljena dvojica dječaka u dobi od 12 godina i dječak od 13 godina, a inače, Odjel pedijatrije Opće bolnice u Zadru godišnje prosječno evidentira desetak slučajeva trovanja alkoholom djece i tinejdžera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:07