PROJEKT

DJEVOJČICA ČIJI JE OTAC IZA REŠETAKA 'Tata mi je u zatvoru, ali mi često šalje snimke na kojima mi čita priče. Jako sam ponosna na njega'

 Shutterstock

Ivan je odabrao “Čarobnjaka iz Oza”. To je priča koju je jako volio kao dječak i siguran je da će se svidjeti njegovoj kćeri. Uzeo je knjigu, kao i diktafon, i otišao u posebnu sobu kako bi mogao čitati i snimati u miru. Knjigu je u zadnjih tjedan dana nekoliko puta pročitao, pa je lako odabrao dio koji će pročitati kćeri.

Želi da njegovo dijete zamisli malenu Dorothy crvenih cipelica, koja će putem od žute cigle krenuti u avanturu svog života. Nastoji joj glasom dočarati sve dramatične trenutke u svojoj priči. Nakon sat vremena čitanja zatvara knjigu. Duboko uzdiše, nastoji suspregnuti suze, jer ne želi da mu kći čuje kako plače.

Očev glas

- Tata te voli, malena, nedostaješ mi i jedva čekam kad ćemo se vidjeti. Sliku naše obitelji koju si mi poklonila stavio sam iznad kreveta i moji prijatelji kažu da je najljepša na svijetu. Ti si moja divna, talentirana djevojčica - kaže prije nego što prekine snimku. Potom brizne u plač.

Ivan živi u zatvoru. Ima kćer, o kojoj se brine njena majka, koja joj ne dopušta da razgovara s ocem. Jedino što joj dopušta jest to da redovito posjećuje njegova oca, svojega djeda. Zato će CD Ivan poslati njemu, da ga pusti djevojčici kada za vikend dođe prespavati. Malenu uopće ne viđa, a čuju se samo kad nazove svojeg oca, a dijete je tamo. Malena ne razumije sve detalje, no kad slika svoju obitelj, uvijek nacrta i tatu. Jako voli slušati CD koji joj je tata već prije poslao iz zatvora, a kad dođe djedu, uvijek ga moli da joj nekoliko puta pusti priču. Posebno voli slušati tatin glas prije spavanja. On uvijek ima neku novu, zanimljivu priču, i uvijek joj na kraju kaže nešto lijepo.

Sve besplatno

Malena ne zna kad se tata vraća kući, no lakše joj je otkako mu može čuti glas. Prijateljicama se pohvalila snimkom, kao i knjigom koju joj je tata poslao, i sve su nekoliko puta poslušale kako joj čita. Sve one misle da je njen tata super i da čita najbolje na svijetu, što malenu ispunjava ponosom. Napokon se i ona nečim može pohvaliti - njen tatica možda nije najjači na svijetu ni najljepši, ali zato čita najbolje na svijetu.

Sve je to dio projekta “Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka”, koji se tijekom dvije godine provodio u četiri zatvora. Snimljeno je 200 CD-a koji su poslani mališanima. Roditelji su mogli odabrati neki od ponuđenih naslova, a ima ih za sve uzraste. Velik odaziv pokazao je kako roditelji žele komunicirati s djecom na ovaj način, pa će zato taj pilot-projekt uskoro zaživjeti u sva 22 kaznena objekta u zemlji. Zanimljivo je da su se u projekt masovno uključili očevi - čak više od majki, što je mnoge iznenadilo.

- Sve ovo je posve besplatno: mi osiguravamo knjigu, CD, kuvertu i poštansku marku. No, mnogo je roditelja reklo kako bi sudjelovalo u projektu čak i da moraju kupiti knjige u zatvorskim kantinama. Imajmo na umu da oni djeci gotovo ništa ne mogu pokloniti, osim nekog slatkiša koji mogu kupiti u zatvoru. Zato im ovo što poklanjaju djetetu, a to je nova novcata knjiga, puno znači - kaže Ivana Zanze, direktorica udruge Roda, koja je pokrenula projekt. Partner im je nakon godinu dana postalo Hrvatsko čitalačko društvo. Upravo su oni odabrali knjige, a pritom su pazili da sve one djecu uče nekim vrijednostima, ali im donose i nadu, optimizam, vjeru da dobro pobjeđuje. Izbjegli su i popularne naslove, kao i lektire, jer će to djeca sigurno prije ili poslije pročitati. Ove bajke i priče trebaju biti posebne, kako bi ih zauvijek vezivali upravo uz roditelje.

Snimanje kamerom

- Zanimljivo je da su prigovarali nekim naslovima, jer su smatrali da djecu ne treba izložiti temama kao što su bolesti. Osim toga, zahvaljivali su nam što smo im pomogli da ponovno uspostave odnos sa svojom djecom, a mnogi su nam rekli kako bi voljeli da se jednog dana mogu snimiti kamerom kako čitaju bajke, da ih njihova djeca mogu vidjeti. Neki zatvori imaju opremu za to, drugi ne, ali vjerujem da ćemo uskoro krenuti i s tim projektom - ističe Zanze.

Psiholozi za ovaj projekt imaju samo riječi hvale. Kažu da se dijete čiji je roditelj u zatvoru često osjeća ostavljeno, ne zna što se dogodilo i kako se roditelj osjeća. Često zamišljaju najstrašnije scenarije o tome što se njihovim majkama ili očevima događa, a telefonski pozivi su povremeni.

- Čuti roditeljev glas može dijete umiriti, razveseliti, a to može i djetetu biti poruka da je roditelj mislio na njega, radio nešto samo za njega, birao bajku, snimao. To je izraz bliskosti, ljubavi, povezanosti i odnosa. Priča se može slušati i s braćom, drugim roditeljem, bakom ili prijateljem i tako se bliskost umnaža. A to je ono što je osnovna potreba djece, pa i one čiji je roditelj u zatvoru - kaže Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu i psihologinja koja se dosta bavila zaštitom djece.

U Požegi uredili kuhinju u kojoj zatvorenice mogu kuhati djeci

Udruga Rode zadnjih je nekoliko godina posvetila specifičnoj populaciji djece - onoj kojoj su jedan ili oba roditelja u zatvoru. U našoj zemlji godišnje oko 18 tisuća djece ima roditelja iza rešetaka, pa je udruga zaključila da mora pomoći toj djeci. Njihovi roditelji su prekršili zakon i poslani su u zatvor, no djeca nisu kriva za to i ne smiju ispaštati. Najprije su zatvorenice iz Požege izrađivale predmete, čijom se prodajom financiralo troškove putovanja njihove djece u posjetu kaznionici. Potom je počeo projekt s čitanjem, a posljednja stvar koju su napravile jest uređenje kompletne kuhinje za zatvorenice koje imaju djecu uza se. Naime, djeca do tri godine smiju biti s majkom u zatvoru, nakon čega im slijedi razdvajanje. No, kako bi im što više osigurali privid uobičajenog obiteljskog života, opremili su kuhinju u kojoj će im majke pripremati obroke. Osim toga, trenutačno se priprema knjižica koja će se tiskati u rujnu, u kojoj se nalaze savjeti zatvorenicima kako pričati djeci i što im ispričati, kao i obratno. Uz sve to, trenutno se pregovara s nekim zatvorima čiji će zaposlenici sudjelovati u izradi niza predmeta namijenjenih prodaji na slobodnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:32