SPORNA NALAZNINA

DJEVOJČICA NAŠLA TORBU PUNU NOVCA 'Nitko joj nije rekao ni hvala, mojoj kćeri pripada 10%!'

 Facebook

Djevojčice u Skradinu koje su jučer pronašle novčanik s velikom svotom novca nisu dobile nikakvu nagradu iako majka jedne od njih, Mladenka Brajković Dželalija tvrdi kako ih policija nije pitala žele li nalazninu. Mladenka kaže kako su djevojčice novac vratile iz dobrote, ali nisu dobile nagradu od deset posto iznosa na koje zakonski imaju pravo, piše Šibenik.in .

- Nisu dobile nalazninu, a znam da imaju pravo. Normalno da bi curice voljele dobiti nalazninu. Napravile su jako lijepo djelo. Nismo nikakav formular ispunili, niti je itko to tražio od nas – kazala je Mladenka, majka djevojčice Antee koja je sa svoje dvije prijateljice jučer pronašla novčanik kod trampolina u Skradinu

Napominje kako su djevojčice uredno predale novčanik. Unutra je bilo puno novca, nešto malo kuna, eura i puno forinta, budući da se radi o Mađaru. U novčaniku su bile i kartice, avionska karta, a majka misli da bi curice zbog poštenja trebale dobiti nagradu.

- Malo me sram jer su pronašle kondom, izbacile su da ne vidi nitko jer im je bilo neugodno – priča Mladenka za Šibenik.in , koja je već više puta našla novac, budući da radi na parkingu, ali joj nitko nije rekao niti hvala.

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor potvrdila je da prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima prilikom preuzimanja nađenog novca u policijskom zapisniku postoji stavka kojom se pita želi li nalaznik pravo na deset posto nađenog novca. Ako želi, novac bi mu trebao, u ovom slučaju curicama, isplatiti vlasnik novčanika, a on je to i po zakonu dužan napraviti.

Međutim, djevojčice nisu novac predale policiji. Kako nam je rekao direktor Turističke zajednice Skradina Damir Nakić, curice su novac predale radnici u Turističkom informativnom centru, koja ga je onda predala policiji.

- Meni je Mladenka došla i rekla da su pronašli novac. Ja sam joj rekao da ne mogu ništa i neka se obrati Informativnom centru. Djevojčice, kad su pronašle novac, petnaestak minuta su pričekale na trampolinu, ali vlasnik se nije pojavio tamo. Djevojčice su došle u TIC i ostavile novac. Zaposlenica u Informativnom centru pozvala je policiju. Potpisala je zapisnik o predaji, potpisala, pečatirala, a policija je preuzela dalje – kaže Nakić čiju priču naknadno potvrđuje i glasnogovornica Kosor koja napominje kako u policijskom zapisniku isključivo stoji da nalaznina nije potrebna jer je to policiji rekla djelatnica Turističkog informativnog centra.

Policajcima su predani pronađeni predmeti, ali u zapisniku stoji da su djeca bila nepoznata jer ih djelatnica TIC-a koja je predala novac, nije poznavala.

- Policajac je nakon dojave preuzeo sve, a pri sastavljanju zapisnika kontaktirao je djelatnicu Turističkog centra koja je rekla da ne želi nalazninu što je i logično jer ga nije ni našla. U zapisniku stoji da su novac pronašla nepoznata djeca jer policajci nisu znali o kojoj djeci se radi – pojašnjava glasnogovornica Kosor, ali naglašava da ako djeca i njihovi roditelji žele novac, neka se jave u policiju koja će uraditi sve da se djeci osigura nagrada odnosno deset posto od ukupno pronađenog iznosa što bi u ovom slučaju djeci bilo za sladoled i slatkiše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:33