NASILJE U ZAGREBU

DJEVOJČICA SE ISPISALA IZ NADBISKUPSKE GIMNAZIJE NAKON ŠTO JU JE NAPAO OTAC NJEZINOG KOLEGE 'Zašto si bliska s mojim sinom? Ne druži se više s njim!'

Nadbiskupska klasična gimnazija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Roditelj učenika prvog razreda Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu u listopadu je prošle godine grubo verbalno napao jednu od učenica i zabranio joj da se druži s njegovim sinom, sjemeništarcem. Djeca su išla u isti, mješoviti razred, a ocu je očito ozbiljno zasmetala bliskost njegova sina, budućeg svećenika, s razrednom kolegicom.

Nedugo nakon incidenta, koji se dogodio u jednoj od školskih učionica, napadnuta učenica je napustila školu.

Novi list piše da je škola potvrdila da se radilo o verbalnom i emocionalnom nasilju, ali druge mjere predviđene protokolima postupanja u takvim slučajevima nije poduzela. Inspekcija je u školu ipak došla nakon što je majka djevojčice alarmirala nadležne institucije - osim samoj upravi škole, slučaj je prijavila policiji i nadležnom ministarstvu, a policija proslijedila nadležnom centru za socijalnu skrb.

Prema podacima koje je Novi list dobio od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), nadzorom je utvrđeno da je škola ispravno ocijenila postupak spomenutog roditelja kao 'čin verbalnog i emocionalnog nasilja odrasle osobe usmjerenog prema maloljetnoj učenici'. Ali, osim konstatacije da se dogodilo nasilje, nije poduzela ništa. Prema objašnjenju MZO-a, nije postupila u potpunosti u skladu s obvezama propisanim člankom 8. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Naime, iako je to bila obvezna učiniti, škola događaj nije prijavila Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba, tijelima školske medicine i socijalne skrbi, niti nadležnoj policijskoj postaji. Također, kažu u MZO-u, nije u potpunosti obavila sve stručne radnje bitne u slučajevima nasilnih postupaka prema učenicima, koje uključuju i psihološku podršku.

- Zbog navedenih propusta u stručno-pedagoškom radu, prosvjetna inspekcija zatražila je od Agencije za odgoj i obrazovanje provođenje stručno-pedagoškog nadzora nad radom stručne službe škole. Agencija za odgoj i obrazovanje provela je nadzor te je izdala mjere u okviru stručno-pedagoškog nadzora - navode iz MZO-a.

Ravnateljica škole, prof. Ljuba Duvnjak, kaže da je o slučaju od prije godinu dana obaviješteno nadležno ministarstvo, kao i ostale relevantne institucije.

- Od tada do danas nije se dogodio nijedan sličan incident. Duboko vjerujemo zbog kvalitetne suradnje sa svim čimbenicima odgojno-obrazovnog procesa da se neće dogoditi bilo kakav oblik nasilja - ističe ravnateljica Duvnjak, koja propuste škole u postupanju u tom slučaju nije komentirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 09:25