BIROKRATSKA ZAVRZLAMA

DJEVOJKA NIGERIJCA KOJI U JEŽEVU ČEKA DEPORTACIJU 'Abimikua su tukli, a on zbog slabosti nije mogao ustati'

Mladi Nigerijac J. J. Abimiku, koji posljednja dva mjeseca u Prihvatnom centru za strance u Ježevu čeka deportaciju u rodni Jos u Plateau State , već četvrti dan štrajka glađu.

Uz to što mu je zdravstveno stanje sve lošije, tvrdi da su ga čuvari prije dva dana istukli jer je zbog slabosti odbio njihovu naredbu da ustane iz kreveta.

Od štrajka ne misli odustati sve dok se ne riješi birokratska zavrzlama zbog koje ne može ostati u Hrvatskoj, ali ni biti deportiran u Nigeriju.

Putovnicu nema, a studentska viza mu je istekla.

Abimiku je u Hrvatsku stigao 2009. godine kako bi studirao teologiju u Osijeku, a ubrzo se zaljubio i počeo živjeti sa svojom djevojkom, mladom Osječankom.

Problemi su nastupili kada mu je putovnica ukradena, a studentska viza istekla.

Na katoličkoj teologiji

U listopadu 2011. godine zatražio je azil u Hrvatskoj jer se kao katolik, ispričala je njegova djevojka, boji vratiti u Plateau State, područje u kojem su česti krvavi sukobi muslimana i katolika.

- S obzirom na to da je ovdje studirao teologiju, smatrao je da će povratkom u rodni grad biti obilježen i napadnut - rekla je djevojka. Zahtjev za azil rješavao mu se dulje od godinu dana, a Abimiku je u međuvremenu dobio dozvolu za privremeno boravište na adresi svoje djevojke.

Tu su počeli birokratski problemi jer, nakon što mu je zahtjev za azil odbijen, mladi je par zatražio odgodu deportacije u svrhu spajanja obitelji.

Muke sa zahtjevom

- U vezi smo tri godine, a u izvanbračnoj zajednici živimo dulje od godinu dana - izjavila je djevojka. Nigerijca su u međuvremenu uhitili i smjestili u Ježevo.

Od objave prvog teksta o njemu prošlo je deset dana, a stvari su se od tada pogoršale. Djevojku su odmah nakon objave zvali nadležni za Abimikuov slučaj. Rekli su joj da rade na tome da ga se pusti iz Ježeva dok mu se ne pribave potrebni papiri, dakle putovnica, kako bi normalno mogao napustiti zemlju umjesto da bude deportiran.

- Međutim, čim se buka oko teksta stišala, opet su počeli govoriti da oni nisu nadležni za cijeli postupak i da ga ne mogu maknuti iz Ježeva - ustvrdila je djevojka i dodala da se u međuvremenu stvorila prava zavrzlama oko njezina zahtjeva za odgodu prisilnog udaljenja iz zemlje.

- Dobila sam odgovor da mi je zahtjev za privremenu odgodu deportacije nepotpun. Moj upotpunjeni zahtjev ne mogu, tvrde, primiti osobno, nego ga moram ponovno slati poštom!

U Ježevu mu je loše

Nakon toga će ga oni slati MUP-u na potvrdu, istom onom MUP-u koji me nedavno vratio iz Zagreba u Osijek jer su rekli da oni nisu nadležni za Abimikuov slučaj.

A on cijelo to vrijeme trune u Ježevu - ogorčena je Osječanka. Upravo je zato Abimiku počeo odbijati hranu. Prekjučer prijepodne sukobio se s čuvarima. S obzirom na štrajk, nije imao snage ustati iz kreveta i otići u prostoriju u kojoj stranci borave tijekom dana.

Čuvari su ga zato, kako je doznala njegova djevojka, izvukli iz kreveta, bacili na pod i, usput ga udarajući, odvukli u dnevni boravak. Osječanka je za štrajk glađu i incident doznala od Abimikuova prijatelja iz Ježeva koji ju je nazvao i prenio joj njegove poruke.

Rekao je da su uvjeti u Ježevu loši.

Prvo mora otići, a onda odluka o ostanku!?

Budući da J. J. Abimiku nema putovnicu, da bi ga se moglo udaljiti iz Hrvatske, veleposlanstvo Nigerije u Budimpešti mora Abimikuu izdati putni list. To su nam i potvrdili tijekom jučerašnjeg razgovora u kojem je djelatnik veleposlanstva potvrdio da je putni list spreman.

- Postoje dvije opcije: ili će Abimiku sam doći po list, što sada nije moguće, ili ćemo mu ga mi poslati poštom - objasnio je.

No, i tu postoji problem: za to treba platiti stotinu dolara, a što je razlog te naplate, nismo uspjeli doznati.

Unatoč novom zahtjevu Abimikuove djevojke za odgodu deportacije, Abimiku će vrlo vjerojatno biti poslan u Nigeriju, gdje će čekati hoće li se zahtjev koji to može zaustaviti odobriti!? - Apsurdno - zaključuje ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:27