ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE

Djevojke: Normalno je ako nas dečko udari

Istraživanje provedeno nad hrvatskim srednjoškolcima donijelo je poražavajuće rezultate: 65% već ih je doživjelo nasilje u ljubavnim vezama, a 50% je bilo nasilno prema partneru.
Slavonski Brod, 070208.Zrtve obiteljskog nasilja dobivaju Sigurnu kucu u Slavonskom Brodu.Foto: Danijel Soldo / cropix
 Danijel Soldo/CROPIX

Podaci istraživanja provedenog u svibnju i lipnju ove godine u 56 srednjih škola svih profila na području Hrvatske, kojim je bilo obuhvaćeno 700 učenika trećih razreda, pokazali su da je 65 posto anketiranih srednjoškolaca već bilo suočeno s nekim od oblika nasilja tijekom svojih prvih romantičnih i ljubavnih veza, a da njih 50 posto priznaje da su bili nasilni prema partneru, piše Slobodna Dalmacija.

Još je šokantniji podatak da oko 40 posto djevojaka smatra kako je sasvim normalno da im momak reagira udarcem, “triskom” ili pogrdnim riječima, primjerice, kad ona pogleda nekoga drugog muškarca. U istraživanju se nije pokazala nikakva razlika u rezultatima između vrsta škola, strukovne ili gimnazije odnosno regija.

Istraživanje je provedeno u okviru razvoja programa “Prevencije nasilja u mladenačkim vezama”, a podatke je iznio psiholog Dean Ajduković, predsjednik Društva za psihološku pomoć na trodnevnom seminaru pod nazivom “Unapređenje međusektorske suradnje u suzbijanju obiteljskog nasilja” pred pedesetak polaznika iz redova policije, sudstva te centara socijalne skrbi iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ajduković je iznio zabrinjavajuće podatke prema kojima u već tinejdžerskoj dobi djevojke izraz nasilja i moći u vezi te pokazivanje ljubomore doživljavaju kao izraz ljubavi i brige prema njima. "To je zastrašujuće", rekao je.

Prema policijskim podacima čak 75 posto obiteljskih nasilnika su muškarci, što prema načinu socijalizacije, govori Ajduković, nije ništa čudno.

Mušku djecu se potiče da na nasilje uzvrate nasiljem, a slično je situacijama s 'curicama'. Jedina je razlika što kod ženskih zlostavljača postoji obrazac prema kojemu su one bile dugogodišnje žrtve nasilnog partnera. "Trpe dok im ne pukne, a zatim posegnu za nasiljem", zaključuje Ajduković.

Najčešći oblici obiteljskog nasilja su tjelesno, emocinalno, materijalno i radno nasilje, a većina evidentiranih nasilnika nije svjesna niti spremna priznati svoje 'pretjerane reakcije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:36