RASIZAM

‘Prihvatio sam ruku pomirenja, nadam se da je bila iskrena’

ZAGREB - Braća Delonga, Boris i Mario, ispričali su se svom susjedu Kinezu Liang Chenu i pružili ruku pomirenja. Dogodilo se to u sudnici Kaznenog suda nakon glavne rasprave.

Liang je zastao, ali je ruku ipak pružio.

- Oprosti mi, sve ovo nije se trebalo ni dogoditi - rekao mu je Boris. Liang je kimnuo i šutke izašao iz sudnice. Tužiteljica je uzdahnula.

Prevelik stres

Boris i Mario Delonga na Veliku Gospu presreli su Lianga u liftu zgrade u Domagojevoj ulici. Tukli su ga sve dok ih nije razdvojio njegov punac Mirko Bratić (60), inače teški srčani bolesnik. On noć nije preživio. Pola sata nakon tučnjave srušio se na pod kuhinje i usred policijskog ispitivanja preminuo od infarkta. Stres je za njega bio prevelik.

Isprika zato Liangu i njegovoj supruzi Maji malo znači. Ipak, nadaju se da je bila iskrena i od srca. Liang je nije očekivao. Maja je nije ni dobila.

- Pitam se što nam je to trebalo. Meni je umro otac, a ti momci koji su nam godinama susjedi uništili su i sebi živote. Nakon očeve smrti njihova obitelj poslala nam je telegram sućuti, ali dosad se nitko nije ispričao.

Otac stalno u strahu

Supprug je ruku pružio, meni je nisu ni nudili - kaže Liangova supruga Maja koja je danas također svjedočila. Chenu se obratio i Mario Delonga.

- I meni je neizmjerno žao, posebno jer je naša majka s pokojnim Mirkom zajedno odrastala - rekao je. Liang je sucu ispričao da u Zagrebu živi od 1997. godine.

- Tu sam došao, tu sam ostao i tu sam se oženio. Nikad nisam imao problema, a sada se sa strahom navečer vraćam kući - kaže Liang koji radi u kineskom restoranu. Nemir se uvukao i u njegova oca, pa sina sada svake večeri zove da provjeri je li sigurno stigao kući.

Incident se dogodio na Veliku Gospu. Liang se oko ponoći vraćao s posla, a u liftu je sreo pijanu braću Delonga.

Sukob u liftu

- Govorili su mi da sam mali žuti i da nemam što tražiti u Zagrebu - kaže Liang. Lift se zaustavio na trećem katu, gdje Delonge žive, a Chen je trebao nastaviti na deveti kat, ali tada je došlo do sukoba. Pao je na pod sa slomljenim nosom. Obrana je jučer tražila da se Delonge pusti iz pritvora i dobila. Braća su na slobodi, ali imaju zabranu pristupa Chenu na manje od 200 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 03:20