SLUČAJ LUKE RITZA

Sud je trebao poslati poruku mladima: Nasilje se ne isplati

Luka Ritz umro je zbog premlaćivanja i zato će samo jedan od petorice napadača biti u zatvoru

ZAGREB - Za premlaćivanje sa smrtnom posljedicom samo će jedan od pet napadača na Luku Ritza, drugooptuženi R. L., ići u zatvor na godinu dana.

Dvojica su odslužila svoj dug društvu time što su u drugim postupcima kažnjeni boravkom u odgojnom zavodu u Turopolju i time je zadovoljena potreba za kažnjavanjem. Od druge dvojice jedan je već u Turopolju te mu je postupak za premlaćivanje Luke Ritza obustavljen, a posljednjem, petom iz grupe, izrečena je odgojna mjera. To može biti boravak u Turopolju ili društveno koristan rad. Luka Ritz je umro od posljedica premlaćivanja i zbog toga će samo jedan od petorice napadača biti u zatvoru.

Nasilje se povećalo

Poruka suda koji je odlučivao iza zatvorenih vrata štiteći maloljetne počinitelje ostala je nejasna. Većini javnosti sud je ovakvom odlukom poručio da je u redu činiti kaznena djela koja mogu imati teške posljedice jer je kazna samo nekoliko mjeseci u odgojnom zavodu. Stoga Branko Šerić, nekadašnji sudac, a danas odvjetnik, kaže da bi trebalo promijeniti kazneni zakon i povećati kazne za maloljetnike koji čine teška kaznena djela.

- Postojeća situacija da maloljetnici budu kažnjavani zatvorom samo kao izuzetak je neprimjerena situaciji budući da se u posljednjih dvadesetak godina povećalo nasilje među mladima i zbog toga tu treba postupati oštrije - smatra odvjetnik Šerić.

On bi mijenjao kazneni zakon i povećao kazne upravo zato da društvo time pošalje poruku, dakle, mladima.

Psihologinja Mirjana Krizmanić kaže da bi i ona bila za povećanje kazni i za kažnjavanje zatvorom mladih osoba, ali je svjesna da takav stav društva prema počiniteljima kaznenih djela nema puno smisla ako zatvorski sustav nije dobro izgrađen.

Pritom smatra da bi u zatvoru morao postojati pravi proces resocijalizacije kojim bi se kažnjene osobe prilagodile za život na slobodi.

Treba biti oprezan

- Nažalost, jedino što se dogodi jest da se mlade osobe samo izvješte u činjenju novih kaznenih djela - kaže Krizmanić.

Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić rekla je da treba biti oprezan jer je za mlade osobe izuzetno stresno biti bez slobode, čak i u kratkom vremenu.

- Kada se sudi maloljetniku, ne postupa se po principu učinio si određeno kazneno djelo i sada ćemo ti odrezati kaznu, nego se postupa na način da se takvoj osobi pomogne da se resocijalizira, a tek potom joj se izriče kazna - kaže Kujundžić.

Što kažu:

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu: U skladu s Konvencijom o pravima djeteta, svrha kažnjavanja prije svega je korekcija ponašanja maloljetnika

Lana Peto Kujundžić, sutkinja: Maloljetnicima ne treba samo odrezati kaznu, nego im semora pomoći da se resocijaliziraju, a tek nakon toga treba im izreći kaznu

Branko Šerić, odvjetnik: Budući da se u posljednjih dvadesetak godina povećalo nasilje među mladima, u tim slučajevima treba postupati oštrije

Mirjana Krizmanić, psihologinja: Kazne bi trebalo pooštriti, ali bi u zatvoru morao postojati pravi proces resocijalizacije, kakav sada, nažalost, ne postoji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:12