NASILJE

Majka pretučenog mladića: Sama sam otkrila napadače na mog sina, i to za jedan sat

Mladić je dobio 20 udaraca šakama u glavu. Njega i prijatelje spasile su dvije starice i ugurale ih u tramvaj istrgnuvši ih iz ruku bijesnih napadača

ZAGREB - Samo srećom se u nedjelju nije dogodio novi “slučaj Luka Ritz”. Trojicu 16-godišnjaka u 18.30 sati bez ikakva je povoda na tramvajskoj stanici Rotor u Novom Zagrebu napala skupina delinkvenata. Bilo ih je petnaestak, a nezaštićene dječake ciljano su udarali u glavu.

- Moj sin dobio je oko 20 udaraca u glavu. Lice mu je potpuno natečeno. Nasreću, nema ozbiljnijih posljedica - kaže I. K., uplašena majka jednog od dječaka, čiji identitet štitimo u interesu ozlijeđenog maloljetnika.

Kvartovski obračuni

Majka kaže da je, čim joj je sin kući u Siget došao izudaran, pozvala policiju, te su, zajedno s dječakom, otišli u policijsku postaju u Remetincu, nekoliko stotina metara od mjesta događaja. Tamo je dječak ispričao što mu se dogodilo.

- Njih troje prijatelja vraćalo se iz Arena centra. Čekali su tramvaj na stanici na kojoj je u tom trenutku bilo mnogo ljudi, odraslih muškaraca i žena.

Niotkud se stvorila skupina nasilnika i gotovo bez riječi počela udarati trojicu dječaka - kaže majka i dodaje da su nasilnici pitali dječake samo “iz kojeg ste kvarta”, a kada su im oni odgovorili da su iz Sigeta, počeo je obračun.

Odrasli okupljeni na stanici šutke su promatrali huliganski pohod, nitko se nije umiješao da pomogne napadnutim dječacima. Štoviše, nitko nije pozvao ni policiju.

Spasile ih starice

Tek nakon nekog vremena u sukob su se umiješale, kaže majka napadnutog dječaka, dvije starije gospođe koje su dječake doslovce fizički odvojile od napadača i ugurale ih u nailazeći tramvaj, te s njima otišle do Sigeta. Razjareni napadači, a imali su navodno oko 15-17 godina, za njima su vikali da će drugi put “povesti i starije”.

Roditelji su tek u policiji doznali da je ista skupina te večeri napala još trojicu dječaka, od kojih bi jedan mogao imati i ozbiljnije ozljede - potres mozga, no to nismo uspjeli potvrditi.

Zanimljivo je da su roditelji u ponedjeljak ujutro policiji predali ime i prezime glavnog napadača, svojevrsnog vođe huliganske skupine.

Do njega su došli tako što su u krugu mjesta napada svima koje su sreli opisivali napadača i što se dogodilo, pa su u samo sat vremena doznali o kome je riječ. Radi se o u naselju otprije poznatom delinkventu koji, da ironija bude veća, živi vrlo blizu tamošnje policijske stanice.





Tko vodi predmet?

- No, 24 sata nakon što smo policiji predali te informacije, oni s njim nisu obavili ni razgovor, a kada smo zvali u postaju da provjerimo kako napreduje istraga, rečeno nam je da ne znaju tko vodi taj predmet. Do kada će sustav štititi napadače i huligane koji bez razloga tuku djecu - pitaju očajni roditelji.

Kažu da je njihov sin, uzorni gimnazijalac i sportaš, viši od dva metra. Stoga su ga u policiji pitali kako to da se nije branio, a roditeljima su rekli da je batine dobio jer “su ga predobro odgojili”. Slaba utjeha.

Žele da se sustav počne represivnije odnositi prema nasilnim maloljetnicima, a duboko vjeruju da je i napad na njihova sina dijelom isprovociran sramotno niskim kaznama za ubojice Luke Ritza, maloljetnika koji je nedugo nakon vrlo sličnog napada preminuo od zadobivenih ozljeda glave.

- Društvo šalje poruke maloljetnicima da mogu raditi što hoće, a oni to i čine - kažu roditelji. Stoga su se obratili i Lukinoj majci Suzani, odnosno Udruzi “Luka Ritz”, koja se bavi maloljetničkim nasiljem.

Činjenica je da država u ovom trenutku nema odgovor na porast nasilja među mladima, a sudeći prema kaznama za dosadašnje slučajeve, ni stvarne volje da riješi taj problem.

Policija: Istražujemo slučaj

Glasnogovornica PU zagrebačke, Jelena Bikić, kaže da policija traga za napadačima na maloljetnike, a prema njihovim informacijama riječ je o skupini od osam napadača.

- Točno je da je roditelj jednog napadnutog dječaka policiji dostavio informacije o mogućem napadaču. Policija će to svakako provjeriti - rekla je Bikić i dodala da je od maloljetnika pomoć zatražio samo jedan (sin naših sugovornika) te su mu u KB-u Sestara milosrdnica utvrđene lakše tjelesne ozljede. Nešto kasnije, oko ponoći, policija je primila dojavu ekipe Hitne medicinske pomoći o pronađenom ozlijeđenom 20-godišnjaku u Kopernikovoj ali da to zasad nije povezano.

Premlaćene i ponižene žrtve nasilnika još traže pravdu:

Travanj 2004., Krležin Gvozd

Petorica mladića su na tulumu pretukli tada maloljetnog Filipa Gregorovića i nanijeli mu teške tjelesne ozljede. Općinski i Županijski sud oslobodili su ih kaznenog progona “jer se radilo o osveti”, legalizirajući na taj način instituciju osvete.

Ožujak 2008., park Ribnjak

U masovnoj tučnjavi između dviju skupina ubijen je Frano Despić (18). Glavni napadač, 25-godišnji Aleksandar Koprenica, oslobođen je zbog nedostatka dokaza. Despićeva majka nastavila je u siječnju ove godine bitku podigavši vlastitu optužnicu.

Lipanj 2008., Bundek

Luka je napadnut zbog nekoliko kuna, nasilni mladići izudarali su ga po glavi. Nedugo nakon toga srušio se u kupaonici i preminuo od ozljeda glave. Glavnom napadaču, danas 18-godišnjem R.L., sudac je odmjerio samo godinu dana zatvora.

Listopad 2009., Avenue Mall

Četvorica napadača pretukla i gazila maloljetnika ispred trgovačkog centra u Novom Zagrebu. Sudac im odredio “kazne” - kolovođi dva mjeseca u popravnom domu, dvojici samo jedan mjesec, a jednog je pustio na slobodu. Svi su imali 17 godina.

Veljača 2010., Sesvete

Trojica maloljetnih nasilnika, 15-godišnjaka otprije poznatih policiji, brutalno pretukla 14-godišnjeg Filipa S. i urinirala po njemu. Spasili ga liječnici Hitne pomoći. Nakon napada bio je uplašen i bio u bolnici. Postupak još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 01:48