ZVONIMIR ŠOSTAR

‘Do Božića ćemo imati 12.000 preminulih, a 90% ih nije trebalo umrijeti. Obavezno cijepljenje? Morat ćemo...‘

- Potrebno je cijepiti najmanje 90 posto sveukupnog stanovništva. To nećemo ni slučajno uspjeti uz ovakavu antivaksersku kampanju, kaže

Zvonimir Šostar

 Ronald Gorsic/CROPIX

Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gostovao je na N1 Televiziji i komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom, ali i najave brojnih stručnjaka da bez obveznog cjepiva nećemo stići do kraja pandemije.

“Mislim da je to put kojim ćemo vjerojatno u konačnici morati ići. Zagreb je predvodnik u Hrvatskoj, s prvom dozom smo cijepili 76,1 posto odraslog stanovništva, završili smo cijepljenje kod 68,6 posto odraslih, no kad gledamo sveukupno, prvu dozu dobilo je samo 63,6 posto, a obje doze 57 posto. Pokazuje se točnim što su tvrdili pojedini infektolozi i molekularni biolozi, da s obzirom na mutacije koje se događaju, da će biti potrebno cijepiti najmanje 90 posto sveukupnog stanovništva. To nećemo, mislim, ni slučajno uspjeti uz ovakavu antivaksersku kampanju, uokoliko cijepljenje u konačnici ne bude obvezno”, smatra Šostar.

Tu temu otvorila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen - Njemačka uvodi obvezno cijepljenje za određene resore, no premijer Andrej Plenković i dalje zastupa tezu da obveznog cijepljenja u Hrvatskoj neće biti.

“Vidjet ćemo... Ono čemu su se svi nadali, da novi omikron soj neće biti zarazniji, nažalost, on je bitno zarazniji do delte. Vidjet ćemo što će se događati, kakve će biti posljedice. Stanovništvo oboljelo od omikrona u JAR-u navodno ima blaže simptome, no to je puno mlađe pučanstvo od našega. Kao i uvijek dosad, prilagođavat ćemo se, ovisno o tome kakva će biti situacija”, rekao je Šostar.

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnoga ishoda ocijenjena je kao vjerojatna, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom.

U Zagrebu, kaže Šostar, na sreću nije bilo komplikacija s cijepljenjem.

“Utrošili smo strašno puno cjepiva i nismo imali ozbiljnijih komplikacija, nijedan smrtni slučaj. Mislim da smo uspjeli u svojoj nakani, a to je da se brinemo o zdravlju svih naših sugrađana. Moja iskrena sućut obitelji, ali kad gledamo kolika je dobrobit cijepljenja… Teško će biti bilo koga tužiti, ali ako će tužiti, onda će sigurno proizvođača. Treba naglasiti da je cijepljenje dobrovoljno, da je bilo obvezno, pravna situacija bi vjerojatno bila drugačija. Ne vidim koga bi se moglo tužiti. Mi zaista nemamo nikakvih komplikacija i, Bogu hvala, koliko ja imam informacija, u Zagrebu nitko nije preminuo od posljedica cijepljenja”, rekao je Šostar.

'PCR testom možemo postaviti vrlo temeljitu sumnju na omikron'

Komentirao je i stanje u bolnicama, koje je bolje.

“Činjenica je da smo prešli 'peak' četvrtoga vala, to je definitivno, ali još možemo računati da ćemo do kraja godine imati veliki pritisak i broj preminulih će do Božića prijeći 12.000. Usudim se reći da 90 posto tih ljudi, možda i 95 posto, nije trebalo umrijeti. Cijepljenje je jedini izlaz, ne postoji nikakav drugi. Sve spekulacije, što će biti s lijekovima koje su na registriranje dale neke farmaceutske tvrtke, što će s time biti, kad će se odobriti, nažalost, u međuvremenu će previše ljudi umrijeti”, rekao je Šostar za N1.

Upitan može li se PCR testom otkriti omikron varijanta, Šostar je odgovorio: “Kad imamo osobu koja je pozitivna, bila na putu u zemljama gdje ima omikrona, ili u kontaktu s osobom kod koje je dokazan omikron, imamo testove koje ponavljamo. PCR test je jako osjetljiv i ukazat će na ozbiljnu mutaciju virusa. A onda šaljemo uzorak HZJZ-u, onda oni dalje... Cijela Europska unija potpisala je ugovor s velikim laboratorijem gdje se šalje. Mi možemo postaviti vrlo temeljitu sumnju. Temeljem PCR-a, koji je iznimno osjetljiv, možemo postaviti sumnju na vrlo mutirani soj”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:37