REZULTATI ANKETE U ŠKOLAMA

DO KADA ĆE SE NADOKNAĐIVATI DANI IZGUBLJENI ZBOG ŠTRAJKA? Neke škole najavile da će nastava trajati čak do 10. srpnja! Tijekom dana stižu nove upute

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Prema privremenim rezultatima ankete koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja proteklih dana provelo u školama i učeničkim domovima vezano za nadoknadu nastave zbog štrajka koji je trajao ukupno 36 radnih dana, a završio povratkom učenika i nastavnika u učionice u utorak, nastavnu će godinu produljiti ukupno 992 osnovne i srednje škole, a njih 152 neće.

Upitnik je Ministarstvu do petka u podne dostavilo ukupno 1144 škole. Podsjetimo, u štrajku je svaka obrazovna ustanova koja je u njemu sudjelovala od početka izgubila najviše 16 dana nastave, a takvih je, prema podacima Ministarstva, bilo ukupno 466. Ostaje nejasno zašto su u upitniku Ministarstva tri škole navele da su štrajkale 17, a tri obrazovne ustanove čak 18 nastavnih dana (?!) i da sve to trebaju nadoknaditi.

Škole su se, naime, izjašnjavale i o tome koliko ukupno nastavnih dana trebaju nadoknaditi, a zanimljivo je da se njih čak 70 izjasnilo kako ne trebaju odraditi niti jedan jedini dan nadoknade, što znači da su propuštenu nastavu ili već odradile ili da uopće nisu štrajkale. Od jedan do deset dana nadoknade imat će 48 obrazovnih ustanova, a osim ovih 466 koje će morati odraditi 16 propuštenih nastavnih dana, 15 izgubljenih dana nadoknađivat će 168 škola, njih 184 ima ih 14 a ukupno 13 dana nadoknade imat će 165 škola.

Iz Ministarstva ne navode koje su sve opcije, osim produljenja nastavne godine, škole izabrale kao model nadoknade i planiraju li rad subotama ili na način skraćivanja praznika. Što se tiče produljenja školske godine iza 17. lipnja 2020., a koje najavljuje 992 osnovne i srednje škole, njih najviše – ukupno 386 – odlučilo se nastavu produljiti za šest dana. To znači da bi za njih nastavna godina mogla završiti 26. lipnja.

Svega tri škole izjasnile su se kako će nastavnu godinu produljiti samo jedan dan, a dva dana nakon 17. lipnja radit će ukupno 145 obrazovnih ustanova. No, prava je enigma zašto su dvije škole (ministarstvo ne navodi njihova imena) najavile kako nastavnu godinu namjeravaju produljiti čak 16 dana, što znači da bi praktički nastava kod njih trajala do 10. srpnja iduće godine! Po četiri škole najavljuje produljenje školske godine zbog nadoknada za 15, odnosno 14 dana, a još po jedna između deset i 13 dana. Praktički svaka škola koja nastavnu godinu namjerava produljiti više od osam radnih dana (a takvih je ukupno 40) moralo bi s nastavom prijeći u mjesec srpanj!

Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak tijekom popodneva objavit će nove upute školama o modelima nadoknade nastave, a u uputama će biti i ona prema kojoj nadoknade neće moći ući u mjesec srpanj, odnosno ograničit će se rok maksimalnog produljenja školske godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:07