STIŽE NOVA VALUTA

Do kovanica eura moći ćete doći od 1. prosinca: Građani će za 100 kuna moći kupiti početni paket

Priprema se milijun i dvjesto tisuća početnih paketa za građanstvo. U njima će biti po 33 kovanice različitih apoena

Hrvatski Euro
 

 Damir Krajac/Cropix

Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca, na HRT-u je objasnila kako naše kovanice eura na jednoj strani imaju zajednički motiv koji se nalazi na svim eurokovanicama, to je zemljovid Europe i apoen, a s druge je nacionalna strana koju smo odabrali za RH.

- Kod dva eura mapa je Hrvatske, kod jednog eura kuna, 50, 20 i 10 centi su s likom Nikole Tesle te 5, 2 i 1 cent sa spojenim slovima H i R na glagoljici, dodala je.

Do kovanica će se moći doći od 1. prosinca. Priprema se milijun i dvjesto tisuća početnih paketa za građanstvo. U njima će biti po 33 kovanice različitih apoena.

- Kada dođete u HNB, Finu ili Hrvatsku poštu, dat ćete 100 kuna i dobiti početni paket s 33 različita apoena u vrijednosti od 13 eura i 28 centi, rekla je te dodala kako pripremaju početne pakete i za poslovne subjekte. Tih je paketa 200 tisuća.

Istaknula je kako se početni paketi neće moći upotrebljavati do 1. siječnja 2023. u bilo kojoj drugoj državi EU-a.

Poldrugač je naglasila da su kovanice od 25 kuna, poput one s Pelješkim mostom, prigodni optjecajni novac, što znači da su one sredstvo plaćanja.

- U roku od dva dana, od 30 tisuća komada koliko je otkovano, prodano je više od 22 tisuće. Svi oni koji žele kovanice moći će ih nabaviti od 8. kolovoza, kada se planira prodaja preko banaka, rekla je.

Eurokovanice s nacionalnom stranom bit će sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, ali i u svim drugim državama koje se koriste eurom.

Poldrugač je istaknula da se priprema velika količina eurokovanica. Riječ je 3,7 tona. Kako kaže, to je ekvivalent 88 ZET-ovih tramvaja.

- Ta se količina mora pripremiti bez obzira na to hoće li se nastaviti trend plaćanja karticama ili će se vratiti ponovno situacija koja je bila prije pandemije, naglasila je.

Dodaje kako je najbolje sve kune koje posjedujemo do kraja ove godine položiti na račune, zato što će se automatski napraviti konverzija te će se sav novac u bankama od 1. siječnja moći podignuti u eurima.

- Oni koji to ne naprave, moći će tijekom 2023. zamijeniti kune za eure bez naknade u bankama, poslovnicama Fine i poslovnicama Hrvatske pošte. Nakon toga još će dvije godine moći mijenjati kovanice u HNB-u bez provizije, a nakon tog razdoblja i dalje će se moći mijenjati novčanice u HNB-u bez vremenskog ograničenja, rekla je.

Poslovni subjekti upoznati su s opskrbom i predopskrbom vezano za novčanice.

- Svi će imati dovoljnu količinu i novčanica i kovanica koje će se moći upotrebljavati od 1. siječnja, naglasila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:58