ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Do kraja lipnja cijepit ćemo 55% Hrvata. Covid putovnice? Mislim da bi se to moglo riješiti do ljeta‘

‘Nastavlja se dijalog ministara Marića i Beroša s veledrogerijama. Zbog isplate su ponovno počeli isporučivati lijekove‘
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a održali su zajedničku sjednicu nakon čega se predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković obratio novinarima.

Zamoljen da prokomentira dogovor o zelenim covid putovnicama, Plenković je kazao da su obavljene konzultacije na razini ministara turizma.

- Riječ je o poticaju da se ubrzaju procesi, no vidjet ćemo. Ne znam hoće li sve početi do lipnja... Ipak mislim da bi se to moglo riješiti do ljeta.

Što se tiče nove, korigirane, HNB-ove procjene gospodarskog rasta, koja je s 4,9 povećana na 5.9 posto, Plenković je optimističan.

- Procjene HNB-a i ministarstva su oko 5 posto i vjerujem da ćemo taj rast ostvariti. No to ovisi i o turističkoj sezoni.

Što se tiče sezone u Primorsko-goranskoj županiji koja je ovih dana žarište zaraze koronavirusom, Plenković kaže da su to su mjere koje trebaju riješiti žarište te da vjeruje da će sve mjere donijeti rezultate.

Što se napretka cijepljenja tiče, Plenković kaže kako bi ono išlo brže da su stigle sve naručene doze AstraZenece.

- Naša je procjena da ćemo s naručenim dozama cijepiti 55 posto populacije do kraja lipnja. Da je stiglo svo cjepivo AstraZenece koje je bilo naručeno, taj broj bi bio 70 posto.

Postignut je dogovor oko covid dodatka za umirovljenike, a na pitanje hoće li umirovljenici nagodinu dobiti još možda i neku božićnicu ili uskrsnicu, premijer je rekao da je dogodine još daleko. Također, o covid dodatku na mirovine kaže kako nije riječ o predizbornom potezu.

- Po toj logici koju gura oproba, HDZ bi trebao dobiti 85 posto glasova. Omogućili smo rad našim poslodavcima i radnicima mjerama. To je trajalo cijelu godinu. Ako je to logika, onda bismo mi s ovih 680 tisuća radnika i 850 tisuća umirovljenika, ne znam treba li izbore organizirati, rekao je Plenković.

- Razgovori koje vodimo sa strankom i udrugama umirovljenika nisu isključivo vezani uz temu COVID dodatka. HSU je stranka koja ima najviše umirovljenika u svom članstvu, no razgovarali smo i s Maticom umirovljenika. To nisu razgovori vezani samo uz covid dodatak, već i teme zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. To su nama partnerske stranke. HSU je i u prošlom mandatu na nizu tema bio s nama.

Na pitanje kako to da će čak i na pogrebu princa Philipa biti manje ljudi nego se okuplja na pogrebima javnih ličnosti kod nas, Plenković je kazao kako poštuje epidemiološke mjere koje su britanske vlasti procijenile da ih treba primijeniti na Philipovoj sahrani.

Što se, pak, situacije s veledrogerijema tiče, Plenković je rekao:

- Nastavlja se dijalog ministara Zdravka Marića i Vilija Beroša s veledrogerijama. Tražimo rješenje. Isplata je dovela do toga da su ponovno počeli isporučivati lijekove. Razgovori se nastavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 02:51