POVEĆANJE POPULACIJE

Do kraja listopada na Zemlji će živjeti čak sedam milijardi ljudi!

Svjetska se populacija u 12 godina povećala za nevjerojatne dvije milijarde

ZAGREB - Do kraja listopada ove godine svjetska će populacija premašiti sedam milijardi ljudi, objavili su Ujedinjeni narodi. To je samo 12 godina nakon što je u Sarajevu rođen dječak Adnan Nević, koji je simbolično proglašen šestmilijarditim Zemljaninom.

Nastavlja se rast

U srpnju 1987. u Zagrebu je rođen petmilijarditi Zemljanin Matej Gašpar. Zaprepašćujuća je činjenica da se svjetska populacija povećala za dvije milijarde u rekordnom vremenu.

Rast svjetske populacije će se nastaviti te će sredinom stoljeća dostići 9,3 milijarde, a do 2100. godine 10,1 milijardu ljudi. Najveći dio rasta svjetske populacije dolazi iz zemalja visoke stope plodnosti: 39 država Afrike, devet Azije, šest Oceanije i četiri Latinske Amerike.

Nedostaje hrane i vode

U Africi bi broj stanovnika u 21. stoljeću sa milijardu mogao narasti na 3,6 milijardi, što će biti velik problem obzirom na nedostatak hrane i pitke vode.

Predviđa se da će u Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, broj stanovnika sa sadašnja 162 milijuna narasti na 730 milijuna do 2100. godine. U zemlje niskog nataliteta spadaju sve europske zemlje osim Islanda i Irske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:01