StoryEditor
DO 29. LIPNJA

DO KRAJA MJESECA OTVARANJE MALOGRANIČNIH PRIJELAZA SA SLOVENIJOM U tijeku su razgovori policije, a odluku potom moraju potvrditi obje vlade

 Matija Djanješić / CROPIX

Manji granični prijelazi Hrvatske sa Slovenijom koji su zbog epidemije koronavirusa zatvoreni već skoro tri mjeseca mogli bi uskoro opet biti otvoreni, informacija je koja u srijedu dolazi iz slovenske policije.

Kako je za Slovenski radio u srijedu izjavio Lado Bradač iz uprave za policiju slovenskog MUP-a, do otvaranja većih malograničnih prijelaza koji su zatvoreni polovicom ožujka moglo bi doći već u ponedjeljak 15. lipnja, a nakon toga bi se do 29. lipnja otvorili i svi ostali.

O tome se odvijaju razgovori slovenske i hrvatske policije kako bi se izvršile sve pripreme, a dogovor onda moraju potvrditi i obje vlade, kazao je Bradač.

Riječ je o 27 pograničnih prijelaza duž hrvatsko-slovenske kopnene granice koji su u prvom redu namijenjeni za lokalno stanovništvo: dvovlasnike, tj. vlasnike zemlje i nekretnina u obje države, te za zaposlene na drugoj strani granice koji zbog toga granicu svaki dan prelaze zbog odlaska na posao.

To su međudržavni prijelazi koje ne mogu koristiti državljani trećih zemalja, odnosno onih izvan Europske unije.

Zatvorenost malograničnih prijelaza stvarala je velike probleme lokalnom stanovništvu na obje strane.

Za odlazak na posao, obradu njiva ili vinograda preko granice, za posjet rodbini ili prijateljima morali  su ići "zaobilazno",  koristeći veće međunarodne prijelaze, često kilometrima udaljene od najbližih prijelaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 19:49