NAJDULJA TRASA

Do kraja ove godine očekuje se građevinska dozvola za projekt ‘Žičara na Učku‘

Ukupna investicija sad se procjenjuje na oko 35 milijuna eura. Žičara će od polazne do završne stanice biti dugačka 4696 metara

Učka

 Matija Djanjesic/CROPIX

Za projekt "Žičara na Učku" do kraja godine očekuje se građevinska dozvola, a ukupna investicija sad se procjenjuje na oko 35 milijuna eura, izvijestili su u srijedu predstavnici stručnog tima tog projekta.

O stanju i budućnosti projekta te žičare, koja bi trebala biti u funkciji za najviše pet godina, a imala bi najdulju trasu među europskim žičarama, na konferenciji za novinare govorili su članovi stručnog tima Mladen Blažević, Milorad Stanić, Željko Kuiš i Ingo Kamenar.

Kako su istaknuli, izgledno je da bi do kraja godine mogla biti ishodovana građevinska dozvola za sve elemente žičare - polaznu stanicu u dnu kampa Medveja, završnu stanicu ispod vrha Vojaka, trasu i stupove s pristupnim putevima, pristupnu cestu do polazne stanice te vodoopskrbu i odvodnju.

Po iznijetim podacima, ukupna investicija sad se procjenjuje na oko 35 milijuna eura, od čega se vrijednost pristupnih cesta procjenjuje na pet milijuna eura, a izgradnja panoramskog restorana u sklopu vršne stanice žičare na 1,5 milijun eura.

O mogućim investitorima više će se znati nakon ishođenja građevinske dozvole, pri čemu su kao jedna od mogućnosti financiranja spomenuti europski fondovi, a očekuje se i dodatno sudjelovanje gospodarstvenika, lokalne zajednice i fizičkih osoba.

Žičara će od polazne do završne stanice biti dugačka 4696 metara, s visinskom razlikom od 1310 metara, a dolazna stanica bit će na 1355 metara.

Imat će pet stupova, maksimalna brzina vožnje bit će 10 metara u sekundi, a putna brzina vožnje sedam metara u sekundi. Vožnja će trajati osam i pol minuta, a kapacitet kabine će biti 60 osoba, tj. 310 putnika na sat.

Po iznijetim podacima, tvrtka Žičara Učka d.o.o. ima 275 udjelničara, među kojima su Primorsko-goranska i Istarska županija, devet lokalnih jednica, 36 gospodarskih subjekata te 220 fizičkih osoba. Više od polovice, 55 posto udjela, drži javni sektor.

Studija izvedivosti predviđa oko 320.000 posjetitelja na godinu pa se očekuje kako bi i turistički sektor na Liburniji u tom projektu imao ekonomski interes, posebice u proširenju pred i posezone te će sudjelovati i u sufinanciranju projekta.

Ideja o žičari na Učku začeta je prije 139 godina, aktualizirana je 70-ih godina prošloga stoljeća, a sadašnji projekt pokrenut je prije 10-ak godina.

Posljednjih godina bilo je zastoja, ponajviše zbog izmjene i dopune projektne dokumentacije, izrade studije glavne ocjene o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te izmjene i dopune trase žičare, odnosno dopune te studije.

Potkraj svibnja istekao je rok za monitoring te je od izrađivača studije dobiveno očitovanje da nema značajnijeg utjecaja zahvata za prostor. Stoga se, kažu u stručnom timu, sad čeka rješenje mjerodavnog ureda za urbanizam, a prije toga i pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode i okoliša pri Ministarstvu gospodarstva.

Na konferenciji su bili i vlasnici turističkih agencija i udjelničari u projektu - Katarina Hauptfeld i Dragan Brnić, koji su naglasili mogućnosti koje bi žičara, stvaranjem novog cjelogodišnjeg turističkog proizvoda, donijela cjelokupnoj turističkoj ponudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:57