CJEPIVO ZA SVE!

Do kraja travnja moglo bi biti milijun cijepljenih, samo u Zagrebu spremno 19 punktova

Za procjepljivanje oko milijun građana treba manje od mjesec dana ako bi svakodnevno cijepilo 50 timova
 Neja Markicevic/Cropix

U proteklih mjesec i pol, otkako je u Hrvatskoj počelo cijepljenje protiv covida-19, potrošeno je 120.603 doze cjepiva, a cijepljeno je 67.867 osoba. Njih 52.778 cijepljeno je dva puta što znači da su oni završili cijepljenje. No, riječ je o barem trećini manje od očekivanih doza u tom razdoblju pa je i broj cijepljenih građana manji, odnosno u svim županijama još nije počelo cijepljenje starijih od 65 godina koji ne žive u domovima za starije. Razlog je, dakako, činjenica da su količine cjepiva isporučene zemljama EU značajno smanjene.

No, s dobrim vijestima počeo je ovaj tjedan jer je već u ponedjeljak stiglo 19 kutija Pfizer/BioNTechova cjepiva ili 18.525 odnosno 22.230 doza, ovisno o tome koliko će liječnici na terenu uspjeti izvući iz jedne bočice cjepiva, a što ovisi o šprici koju koriste. Onim tanjima gubi se manje cjepiva i može se dobiti jedna do dvije doze više od deklariranih pet doza za Pfizer/BioNTechovo cjepivo. Također, u utorak stiže 16.800 doza Modernina cjepiva, a sljedećih dana i 36.000 AstraZeneca/Oxford što znači da će u Hrvatskoj u samo jednom tjednu na raspolaganju biti gotovo 75.000 doza. Budući da je cijepljenje prve prioritetne skupine odnosno zdravstvenih djelatnika te korisnika i zaposlenika domova za starije pri kraju, počinje i cijepljenje svih starijih od 65 i kroničnih bolesnika u županijama u kojima to dosad nije bio slučaj, a najkasnije će to biti u gradu Zagrebu idućeg ponedjeljka. Dio cjepiva županijski zavodi za javno zdravstvo distribuirat će liječnicima obiteljske medicine koji žele cijepiti u svojim ordinacijama, a prema potrebi otvarat će se i cijepni punktovi gdje se u kraćem vremenu može cijepiti više osoba.

Obećanja proizvođača

"Prije dva tjedna dogovorili smo sa zavodima način cijepljenja budu li stizale veće količine cjepiva. Imamo razrađen cijeli program po kojem je moguće u Hrvatskoj u manje od mjesec dana cijepiti više od milijun građana", kaže ministar zdravstva Vili Beroš. Dodaje da se iz plana vidi da je Hrvatska spremna povećati broj timova za cijepljenje u kojim će uz epidemiologe i obiteljske liječnike sudjelovati i liječnici medicine rada. Naglašava da će do kraja ovog mjeseca ukupno stići 200.000 doza, a obećanje je proizvođača da će u ožujku stići oko 400.000 doza cjepiva. Zasad se ne zna kakva će situacija biti sljedećih mjeseci, ali nastavi li stizati slična količina cjepiva, mogli bismo biti blizu plana od milijun cijepljenih do kraja travnja, odnosno tada bi moglo početi cijepljenje mlađih od 65 godina. Podaci HZJZ-a govore da je u Hrvatskoj 761.931 osoba starija od 65 te 455.530 onih koji imaju neku kroničnu bolest a mlađi su od te dobi, no vjerojatno je da se svi oni neće htjeti cijepiti. Optimalno bi bilo da se cijepi barem 70 posto ili njih oko 800.000.

Iz županijskih planova razvidno je da bi, primjerice, za procjepljivanje oko milijun građana trebalo manje od mjesec dana ako bi svakodnevno cijepilo 50 timova (liječnik i medicinska sestra) u svakoj županiji. Naime, svaki tim može dnevno cijepiti 48 pacijenata u osam sati. To znači da bi pet timova u jednom danu u svakoj županiji moglo cijepiti 240 građana, 10 njih 480, a 50 timova svih 20 županija i gradu Zagrebu čak 50.400 građana. Drugim riječima, u mjesec dana moguće je cijepiti sve građane iz druge skupine prioriteta. Također, ovih 75.000 doza koje stižu ovaj tjedan nije problem potrošiti u sedam dana ako se sve organizira kako je već dogovoreno.

Maksimalan broj timova bit će angažiran u velikim gradovima poput Zagreba, a bitno manjim županijama u kojima živi tek četrdesetak tisuća građana, poput Ličko-senjske, neće biti potreban veliki broj cjepitelja niti punktova. No, svugdje gdje će trebati cijepiti veći broj građana u kratkom roku predviđeni su punktovi koji bi se otvarali prema potrebi. Primjerice, u Zagrebu bi ih bilo 19, u Rijeci tri te još šest u županiji. U Zagrebu cijepljenje starijih od 65 godina počinje sljedeći ponedjeljak, a ovaj će se tjedan još docjepljivati korisnici i zaposlenici domova te zdravstveni djelatnici. No, sve je spremno i za moguća masovna cijepljenja u većim prostorima domova zdravlja gdje je moguće održavati epidemiološke mjere.

Digitalna platforma

"Ukupno će biti oko 400 cjepitelja u Zagrebu koji će cijepiti ili na punktovima ili u svojim ordinacijama", kaže zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" dr. Sandra Šikić. Zasad je u Zagrebu predviđeno da i punktovi budu što dostupniji građanima na području na kojima žive. No, punktovi dolaze na red tek ako liječnici obiteljske medicine ne budu mogli procijepiti svoje pacijente u ordinacijama. Prema nekim preliminarnim izračunima, svojim se liječnicima u Zagrebu prijavilo više od 100.000 starijih od 65 i kroničnih pacijenata, a taj bi interes mogao rasti. Povećaju li se količine cjepiva koje budu dolazile u Hrvatsku, u Zagrebu kažu da bi se samo na tih 19 punktova moglo dnevno cijepiti tisuće građana te bi za trenutno prijavljene trebalo malo više od mjesec dana.

U organizaciji cijepljenja opće populacije pomoći će i digitalna platforma www.cijepise.hr na koju će se od kraja ovog tjedna građani moći prijavljivati jer su dosad to mogli učiniti samo kod liječnika obiteljske medicine putem maila, telefonom ili porukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:50