NIJE GOTOVO

Do lipnja 2011. Hrvatska će dobiti zadnjih 100 branitelja

Zahtjev se ministarstvu može podnijeti u roku od šest mjeseci od dana objave odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama

ZAGREB - Svi oni koji su podnijeli zahtjev za priznavanje statusa branitelja prije nego što je 1. siječnja ove godine taj postupak, izmjenama Zakona o pravima branitelja, potpuno obustavljen, a time i njihovi zahtjevi - imaju novu šansu.

Novo rješenje

Do sredine iduće godine odnosno u idućih šest mjeseci mogu ponovno podnijeti zahtjev za priznavanje statusa branitelja nadležnom tijelu odnosno istom onom od kojeg su početkom godine dobili rješenje da se postupak obustavlja i da više nikada taj status neće moći ostvariti. Radi se kako doznajemo o stotinjak ljudi.

Posljedica je to odluke Ustavnog suda koji je ukinuo članka 15. Zakona o pravima branitelja kojim su obustavljeni svi već započeti, a nedovršeni postupci priznavanja statusa branitelja. HDZ-ova Vlada je podsjetimo krajem prošle godine odlučila konačno 15 godina od završetka Domovinskog rata, podvući crtu ispod broj hrvatskih branitelja.

Proglašeno neustavnim

Tako su donesene i izmjene Zakona kojim se nije ukinulo samo daljnje stjecanje tog statusa već su i obustavljeni i postupci za njegovo priznavanje koji su bili u proceduri. Upravo je ovo posljednje Ustavni sud proglasio neustavnim i ukinuo.

Stoga će za oko 100 takvih neriješenih zahtjeva ipak morati biti doneseno novo rješenje.

Rok od šest mjeseci

- Svatko kome pravo povrijeđeno na temelju odredbi Zakona koje je ukinuo Ustavni sud, imaju pravo podnijeti novi zahtjev nadležnom tijelu - objašnjavaju u Ministarstvu branitelja dan nakon odluke Ustavnog suda.

Zahtjev se, dodaju, može podnijeti u roku od šest mjeseci od dana objave odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama. Isto tako priliku da ostvare pravo na status člana obitelji smrtno stradalog branitelja dobilo je i 527 ljudi kojima je također postupak priznavanja statusa obustaljen.

Oni također u roku od šest mjeseci mogu podniejti zahtjev uredima državne uprave u županijama te Uredu za zdravstvo Grada Zagreba radi nastavka postupka.

Bude li barem polovica zahtjeva za priznavanje statusa branitelja i usvojena broj u Registru brabitelja prijeći će 501.700. Zasad je naime, u Registru branitelja prema podacima resornog ministratva 501.666 branitelja. Primjerice od 2005. do 2010. broj branitelja u Registru porastao je za 12 200 imena.

Stoga je Vlada odlučila promjeniti Zakon i zaustaviti daljne ostvarivanje statusa branitelja.

Ipak zbog odluke Ustavnog suda taj proces biti će završen tek krajem iduće godine kada bi se trebala znati i konačna brojka branitelja u Registru.

Primili 40 zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona

Premda je Ustavni sud, otkako su donesene zadnje izmjene Zakona o pravima branitelja krajem 2009. godine, primio 40 zahtjeva za ocjenu ustavnosti, sve je ostale zahtjeve odbio.

Pa i onaj na koji su se branitelji žalili jer se nakon 1. siječnja 2010. više ne može dobiti braniteljska mirovina bez statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida. Budući da su od 2005. u takvu mirovinu, koja prosječno iznosi oko pet tisuća kuna, mogli i oni koji nisu ostvarili status ratnog invalida, broj branitelja u mirovini također je drastično rastao - sa 25.227 u 2005. godini na 56.933, koliko ih danas prima braniteljsku invalidsku mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:20