PAD OD 5 POSTO

Do srpnja od cestarina utržili čak 45,5 milijuna kuna manje

U prvih pola godine na svim autocestama u Hrvatskoj zabilježen je pad prometa od 5 posto
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Prihodi od naplate cestarina u prvih pola godine u Hrvatskoj prosječno su pali za 5,79 posto, odnosno naplaćeno je 45,5 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekivanja od sezone

Ovi podaci realno pokazuju smanjeni broj vozila koji prometuje hrvatskim autocestama, no oni još uvijek ne pokazuju trend pada prihoda i prometa na godišnjoj razini, jer nema podataka od turističke sezone. Ipak, ovo je prvi put da je pao prihod od naplate cestarina autocesta, od kada je sagrađena mreža autocesta.

Najveći pad prihoda i prometa bilježi Autocesta Rijeka - Zagreb na kojoj je prihod od cestarine pao za 10,33 posto te je u prvih šest mjeseci naplaćeno 182,2 milijuna kuna. Slijedi Istarski ipsilon i tunel Učka pod koncesijom Bina-Istre.

Na autocestama pod ingerencijom Hrvatskih autocesta promet je pao za pet posto, dok je pad prihoda od cestarine pao za 4,4 posto.

Pad broja vozila

U HAC-u pad prihoda objašnjavaju padom broja vozila na autocestama i povećanjem stope PDV-a. Najveći pad prihoda od 19,71 posto bilježi autocesta Zagreb -Goričan. Na autocesti Zagreb - Split promet je pao za 8 posto, a naplata za 6 posto. Jedina autocesta u pozitivi je Zagreb - Maceljkoja je uprihodila 0,34 posto više kuna nego prošle godine u istom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:56