OPROŠTAJ OD MARINA PUCARA

‘Do zadnjeg trena bio je pozitivan, rekao mi je da ćemo iduću Novu dočekati zajedno‘

Vijest o smrti Marina Pucara duboko je potresla sve koji su s njim surađivali: ‘Izgubili smo velikog čovjeka i gospodarstvenika‘
Marin Pucar
 Goran Mehkek/Cropix

Prvi čovjek Podravke i Hrvatske udruge poslodavaca Marin Pucar (49) preminuo je nakon teške bolesti u koprivničkoj Općoj bolnici. Njegovi bliski prijatelji, kolege i suradnici teško se nose s ovim velikim gubitkom.

Tomislava Mamića, vlasnika Tommyja, vijest o smrti Marina Pucara duboko je potresla.

- Moje privatno i poslovno iskustvo s Marinom Pucarom bilo je više nego pozitivno - odnos s obostranim poštovanjem i respektom. Sve što smo bili dogovorili, to je tako i bilo i to smo odradili. Iskreno mi je žao i šokiran sam jer se radi o mladom čovjeku koji je bio jako korektan i kao čovjek i kao menadžer. Imao je snagu i energiju. Sve je posložio kako treba i privatno i poslovno. Znao sam za njegove zdravstvene probleme, ali mislio sam da ih je sanirao tako da sam stvarno pogođen njegovim preranim odlaskom. Vijest o njegovoj smrti me stvarno šokirala - rekao je Mamić.

Martin Evačić, direktor NTL-a, također je šokiran viješću o smrti Marina Pucara s kojim se čuo krajem godine. Kaže da ništa nije ukazivalo da se nešto ovakvo može dogoditi. Mi se poznajemo više od 20 godina. Poznajem ga dok je još bio široj javnosti nepoznat, dok je bio direktor prodaje Danice. Uvijek je bio jako korektan i pristupačan čovjek i nije se promijenio. Jedan krasan čovjek koji je potpuno predan poslu.

Često ljudi koji tako napreduju kako je napredovao Marin Pucar znaju stvoriti određenu barijeru i teško je s njima razgovarati, ali kod njega to nije bio slučaj. S Marinom Pucarom uvijek se moglo normalno razgovarati i dogovoriti. Izuzetno normalan i korektan čovjek, ostvaren u životu. Stvarno mi je žao i iskreno sam pogođen Marinovom smrću - kaže Evačić.

- Za Marina Pucara mogu samo reći da je bio velik čovjek i velik prijatelj. O njemu kao osobi i kao poslovnom čovjeku mogu reći sve najbolje. Imao je ogromnu pozitivnu energiju i snagu. Poslovna zajednica i čitava Hrvatska jako je puno izgubila njegovim odlaskom. Pogotovo koprivnički kraj. Hrvatska je izgubila velikog čovjeka i gospodarstvenika, a ja sam izgubio velikog prijatelja - emotivno je rekao Slavko Ledić, predsjednik uprave Kraša.

Vlasnik hotela Olympia i Olympia Sky iz Vodica, Josip Stojanović, isto je bio prijatelj s Marinom Pucarom.

- Bio je izuzetan čovjek i moj veliki prijatelj. Borio se protiv bolesti tom velikom energijom koju je imao. Mi smo ga svi podržavali u njegovoj borbi. Čuli smo se dva dana prije njegove smrti i tad mi je rekao da ćemo iduću Novu godinu čekati skupa. Do zadnjeg trenutka bio je pozitivan i optimist - govori nam vidno potresen Stojanović.

Nije tajna da se vlasnik Orbico grupe, Branko Roglić, jako založio da Marin Pucar postane čelni čovjek Hrvatske udruge poslodavaca.

- Ne da smo se dobro poznavali, nego smo Pucar i ja imali izvrsne odnose i to iz vremena dok je bio čelni čovjek Zvečeva. Svoje odnose smo s vremenom podizali na još veću razinu, a intezivirali smo ih nakon što je postao predsjednik uprave Podravke, a pogotovo nakon što je postao predsjednik HUP-a. Bio sam njegov gost kad je pozvao predsjednika Vlade RH i gospodarstvenike u Koprivnicu. Dosta smo razgovarali o tome kako će HUP izgledati u budućnosti. Izgubili smo dobrog i velikog čovjeka te gospodarstvenika i uspješnog menadžera. Osim njegove obitelji, smrću Marina Pucara najviše gubi Podravka, ali i HUP te svi gospodarstvenici koji su tržišno orjentirani - rekao je Roglić.

Denis Matijević, vlasnik Smartera, također je iznenađen i šokiran smrću Marina Pucara.

- Nažalost, radi se o mladom čovjeku iza kojega je ostalo dvoje prekrasne djece. Smrt ga je prekinula, tako da nije niti približno dao u poslu koliko je mogao s obzirom na energiju i znanje koje je posjedovao. Šokiran sam i njegova smrt me jako pogodila. Nažalost, takav je život, kazao je Denis Matijević uz izraze sućuti obitelji Marina Pucara.

Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije iz Biograda, poznavao je jako dobro Marina Pucara i njegova brata.

- Za naš odnos mogu reći da je bio više od poslovnog. Često smo se viđali po raznim skupovima, a kako je Marin bio aktivan u gospodarskim udruženjima, pogotovo smo razvili odličan odnos u skupštini Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. A kako je Zadranin, to nas je još više zbližilo. Marin Pucar je bio svestran čovjeku izrazite empatije. Nije bio hladni menadžer nego je uvijek uključivao i socijalnu dimenziju. Imao je osjećaj za ravnotežu između rasta i razvoja te socijalne komponente. Ravnotežu je tražio i od partnera i svih dionika u poslovanju. Pogotovo mi se sviđalo što je preko Podravke razvijao kooperaciju i što je poticao male i inovativne proizvođače. Njegova smrt je veliki gubitak za Hrvatsku, a pogotovo za prehrambenu industriju i Podravku. Naravno, nenadoknadiv je to gubitak za njegovu obitelj i prijatelje, kazao je Ražnjević.

Svakim je danom pokazivao koliko je znanja i volje ugradio u 'kompaniju sa srcem'

"Jednom Podravkaš, uvijek Podravkaš!", riječi su koje je Marin Pucar kao predsjednik Uprave Podravke znao vrlo često govoriti u uvijek emotivnim obraćanjima svojim Podravkašicama i Podravkašima. I nisu to bile samo riječi. Svakim je danom, svakom odlukom, aktivnošću, projektom, sastankom ili druženjem pokazivao koliko je svog znanja, volje, iskustva i srca ugradio u "kompaniju sa srcem".

Svoju profesionalnu karijeru započinje u prehrambenoj industriji Gavrilović d.o.o. iz koje 2001. prelazi u Danicu d.o.o. - mesnu industriju Podravke d.d. gdje 2002. postaje njezin direktor prodaje, marketinga i razvoja. Godine 2003. imenovan je izvršnim direktorom tržišta Hrvatske u Podravki d.d.. Ulogu člana Uprave Podravke d.d. obnaša od 2008. do 2012. nakon čega odlazi u Zvečevo d.d. na mjesto člana Uprave, a 2014. postaje Predsjednikom Uprave Zvečeva d.d. te tu funkciju obnaša do kolovoza 2016. godine.

Nakon toga, u veljači 2017. godine slijedi povratak u Podravku gdje postaje Predsjednikom Uprave.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na istom fakultetu završio poslijediplomski znanstveni studij Teorija i politika marketinga. Svoje obrazovanje nastavlja i dalje te, pored ostaloga, 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završava doktorski studij Management na temu "Strategija upravljanja širenjem marke u hrvatskoj prehrambenoj industriji".

Značajno poslovno iskustvo, kontinuirano obrazovanje, liderske sposobnosti i nevjerojatna energija doveli su Podravku pod njegovim vodstvom do najboljih rezultata u svojih više od 70 godina postojanja. To je prepoznala i poslovna zajednica tako da je pored brojnih funkcija koje je obnašao, između ostaloga i kao zamjenik predsjednika Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore, u rujnu 2020. godine izabran za predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca.

Ovim putem u ime svih Podravkašica i Podravkaša izražavamo najiskreniju sućut ožalošćenoj obitelji i prijateljima.

Hvala ti, naš Predsjedniče, na svemu od srca, pravog onog Podravkaškog, kojeg si stalno s ponosom isticao - stoji u Podravkinu priopćenju.

HUP: 'Zahvalni smo Marinu Pucaru za dugogodišnji aktivni angažman'

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić izjavio je u srijedu povodom smrti predsjednika Uprave Podravke i predsjednika HUP-a da mu je HUP zahvalan za dugogodišnji aktivni angažman i doprinos gospodarstvu i cijelom društvu.

"Izražavam iskrenu sućut ožalošćenoj obitelji, rodbini i prijateljima u ime cijele Hrvatske udruge poslodavaca. HUP je zahvalan za dugogodišnji aktivni angažman gospodina Pucara u poslovnoj zajednici. Kao novoizabrani predsjednik HUP-a, pokretao je brojne inicijative za boljitak ukupnog gospodarstva, no prerana smrt spriječila ga je u mnogim planovima koje je imao za ovu godinu. Zahvalni smo mu, kao i cjelokupnoj Upravi i djelatnicima Podravke, na svim doprinosima hrvatskom gospodarstvu i cijelom društvu", izjavio je Zorić.

Predsjednik Uprave Podravke i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Marin Pucar umro je u 50. godini nakon teške bolesti u koprivničkoj bolnici.

Rođen je 1971. godine u Zadru. Diplomirao je Ekonomiju u Zagrebu, a imao je i diplomu iz menadžmenta maloprodaje na Leeds Metropolitan University u Engleskoj. Završio je i Podravkinu menadžersku akademiju Pomak.

Bio je čelnik Županijske gospodarske komore i član Uprave Hrvatske gospodarske komore.

Karijeru je počeo u Gavriloviću kao trgovački putnik. U Podravci je bio od 2001., a na mjesto predsjednika Uprave dolazi 2017. godine. (Hina)

Plenković: Pucar je bio jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera

Premijer Andrej Plenković uputio je u srijedu sućut obitelji Marina Pucara, kao i Hrvatskoj udruzi poslodavaca te djelatnicima Podravke, poručivši kako će on ostati upamćen kao jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera.

„S velikom žalošću primio sam vijest o preranom odlasku gospodina Marina Pucara, predsjednika Uprave Podravke. Pamtit ćemo ga kao cijenjenog stručnjaka na području prehrambene industrije i kao jednog od najuspješnijih hrvatskih menadžera. Obnašao je niz važnih funkcija u najvećim prehrambenim tvrtkama u Hrvatskoj, a svojim je znanjem i profesionalnošću dao velik doprinos poboljšanju i unaprjeđenju njihova poslovanja", stoji u sućuti predsjednika Vlade.

Odlazak Marin Pucara, kako ističe premijer, velik je gubitak za Podravku i Hrvatsku udrugu poslodavaca.

"Suradnja s gospodinom Pucarom kao predsjednikom Hrvatske udruge poslodavaca bila je izuzetno kvalitetna i korisna na dobrobit hrvatskih gospodarstvenika i pridonijela je očuvanju brojnih radnih mjesta tijekom krize uzrokovane pandemijom covid-19. U ovim teškim trenucima primite moje osobne izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja kao i uime hrvatske Vlade“, poručuje se u sućuti premijera Andreja Plenkovića. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:30