POSLOVNA AVANTURA

Dobar biznis s Austrijancima: Tvrtka Ante Gotovine zaradila na plinovodu pet milijuna kuna

Tvrtka "Adriatik gradnja", koju su osnovali umirovljeni general Ante Gotovina i njegov kum Željko Dilber prvu je zaradu ostvarila na postavljanju plinovoda kroz Zadar

Tvrtka “Adriatik gradnja”, koju su prije dvije godine osnovali umirovljeni general Ante Gotovina i njegov kum Željko Dilber registrirana je za brojne poslove, nakon početnih gubitaka u poslovanju prvu je zaradu ostvarila prošle godine na postavljanju plinovoda kroz Zadar, piše Slobodna Dalmacija.

Ostvarili su prihod od gotovo 5,2 milijuna kuna, te neto dobit od 40.474 kuna koja se dijeli na osnivače tvrtke. - Glavni izvođač izgradnje plinovoda kroz Zadar je “Montmontaža”, a mi smo bili mali podizvođač, radili smo na postavljanju plinovoda u nekoliko ulica, prije svega u Benkovačkoj. Na ovom poslu bilo je i dosta drugih podizvođača kao što je na primjer “Diklo gradnja”, a mi se nadamo da će posla još biti i da ćemo se na natječajima na koje se javimo uspjeti izboriti za posao - kaže Dilber pomalo začuđen zbog interesa javnosti za poslovanje tvrtke koju je utemeljio s Gotovinom.

Povratak poduzetništvu

U sudskom je registru navedeno da su tvrtku osnovali Dilber i Gotovina, te da Dilber zastupa “Adriatik gradnju” samostalno i bez ograničenja, što je očito i radio. Tvrtka ima dvoje zaposlenih, pa je s te strane poslovni rezultat vrlo dobar.

Kad je tvrtka osnovana, bilo je govora da neće imati poslovnih aktivnosti sve dok je Ante Gotovina u haaškom pritvoru. Umirovljeni general se, naime, prije pet godina povukao i s dužnosti predsjednika Nadzornog odbora tvrtke “Juština” iz Pakoštana upravo zbog činjenice da se nalazi u pritvoru. No, izgleda da je posao s plinofikacijom bila prilika za njegov novi poslovni angažman.

“Adriatik gradnja” osnovana je s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna i potom se počela natjecati za poslove, a nema sumnje da je u svemu ne malu ulogu imalo i to da je to Gotovina suvlasnik tvrtke, te da je projekt plinofikacije najvažniji posao Zadarske županije. Tvrtka “EVN Croatia”, kao nositelj plinofikacije, na području Zadra već je izgradila 30 kilometara plinovoda.

Zemni plin koriste stanari 65 POS-ovih stanova na Crvenim kućama, ovih se dana priključuje tvornica “Maraska”, a do kraja godine Opća bolnica, pa Sportski centar “Višnjik”. U planu je izgradnja još 60 kilometara mreže, što znači da će još biti posla i za brojne podizvođače. Poslova na plinofikaciji bit će još puno, jer tek kreće kopanje plinske mreže po Benkovcu, a potom i po Biogradu.

Poslovna avantura

U Zadru inače kažu kako nije ništa neobično da se Dilber bavi poduzetništvom, jer je godinama radio s novcem, u osiguravajućim društvima, a i sad je glavni lokalni zastupnik “Jadranskog osiguranja”. Iako to nitko ne želi otvoreno govoriti, ali u Zadru se uspoređuje kako se veliki poslovi generala Ivana Čermaka s naftom i plinom, ni za vrijeme dok je bio u Haagu, ne preispituju kao ova “poslovna avantura” generala Gotovine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:43