DETALJNI IZRAČUN

Dobar biznis s tetrapakom: ‘Samo na kaznama ćemo uštedjeti 8 milijuna eura, evo kolika će biti naknada‘

Godišnje će se skupiti oko 10 tisuća tona takve ambalaže, a dotad bi tetrapaci zbog udjela plastike trebali bacati u žute spremnike
 Jan Woitas/Dpa Picture-alliance Via Afp

Tetrapak ambalaža od 2024. godine postaje četvrta vrsta povratne ambalaže. Novitet koji do sada nije uvela ni jedna europska zemlja neće utjecati samo na kućni budžet građana, već će i smanjiti iznos koji Hrvatska svake godine plaća u proračun Europske unije za količinu nerecikliranog plastičnog otpada. A tetrapaci, iako su na prvi pogled od kartona, zbog dodatnih slojeva bi trebali završiti upravo u žutim spremnicima.

- Procjenjuje se da bi uvođenjem višeslojne (kompozitne) ambalaže s pretežno papir-kartonskom komponentom za pića u sustav povratne naknade godišnje u ovaj sustav ušlo oko 10.000 tona ove vrste ambalaže – objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Spomenuti nacionalni doprinos koji plaćamo EU zbog slabih rezultata u recikliranju, iznosi 0.8 eura po kilogramu nereciklirane plastike. Jednostavna računica pokazuje da bismo tako na 10 tisuća procijenjenih tona tetrapaka uštedjeli čak 8 milijuna eura (10 tisuća tona = 10.000.000 kg x 0.8€).

image
Mark Bassett/Alamy/Profimedia/Mark Bassett/alamy/profimedia

Jedan je to od razloga zbog kojih je Ministarstvo uputilo na e-Savjetovanje uputilo prijedlog novog Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku. Članak 30., osim uvrštavanja ove vrste ambalaže u sustav povratne naknade, donosi još jedan novitet – 50 lipa, ili uskoro 7 centi dobit će se i za bočice manje od 0.2 litre.

Ciljevi Europske unije

Uključivanje višeslojne ambalaže s pretežno papir-kartonskom komponentom za pića, objašnjavaju iz Ministarstva, u postojeći sustav povratne naknade predlaže se radi ispunjenja obveza i nacionalnih ciljeva u gospodarenju otpadom propisanih Zakonom o gospodarenju otpadom. On je usklađen s ciljevima Europske unije među kojima je i to da je Hrvatska obvezna do kraja 2025. reciklirati najmanje 65% mase ambalažnog otpada, odnosno najmanje 70% do kraja 2030. godine.

- Osim toga, Republika Hrvatska obvezna je osigurati da se od 2030. sav otpad koji je pogodan za recikliranje ili drugi postupak oporabe ne prihvaća na odlagališta, a sve kako bi se osiguralo da se do 2035. količina odloženog komunalnog otpada smanji na 10 posto ukupne količine nastalog komunalnog otpada ili manje – dodaju.

Od kada je 2005. godine stupio na snagu Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, a godinu dana njegovom implementacijom nastao sustav povratne naknade za plastične i staklene boce te limenke, dogodilo se nekoliko promjena. Nakon 15 godina naknada od 50 lipa počela se dobivati i za ambalažu od 0.2 litre, a u srpnju iste 2021. godine u sustav je uključena i ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda. Sve kako bi se stimuliralo odvajanje otpada i njegovo recikliranje.

Sustav povratne naknade nije hrvatski izum, ali ni općeprihvaćena praksa u Europi. Uz Hrvatsku, još jedanaest zemalja ima ga u nekom obliku – Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Island, Litva, Nizozemska, Norveška, Švedska, a od ove godine i Slovačka i Latvija.

Preteča sustava povrata ambalaže za piće u prošlosti je bilo organizirano prikupljanje staklenih boca koja od mlijeka ili piva. Obitelji bi prazne boce ostavljale pred vratima, a mljekari bi ih zamijenili punima. Bilo je to vrijeme kada se plastika još nije koristila toliko često kao i danas pa nije ni bilo navike samo jednog korištenja ambalaže prije nego ona završi u kanti za smeće. Kada se to promijenilo, a ujedno i primijetilo kako su količine smeća i na odlagalištima i u morima sve veće, počelo se razmišljati o tome kako smanjiti te porazne brojke.

image
Louise Murray/Sciencephoto/Profimedia/Louise Murray/sciencephoto/profimedia

Prvi sustav povratne naknade razvijen je u Švedskoj 1984. Godine. Tada se odnosio samo na limenke, a desetljeće kasnije proširen je na plastičnu ambalažu. Pet godina nakon ove skandinavske zemlje, povratnu naknadu uveo je Island i to za sve vrste ambalaže za pića za što se dobiva fiksna naknada od 0.13 eura. Europske zemlje ipak češće biraju da se naknada određuje ovisno o materijalu i veličini ambalaže. Primjerice, finske povratne naknade kreću se od 0.1 do 0.4 eura pri čemu se najmanje dobiva za staklene boce i plastične manje od 0.35 L, dok najviše vrijede plastične boce u kojima stane više od litre tekućine.

Za razliku od Hrvatske, brojne zemlje su odredile koja su pića u sustavu povratne naknade, a koja ne. Tako je Njemačka 2003. donijela Pravilnik o ambalaži prema kojemu se sustav povratne naknade odnosi na pivo, vodu, gazirane sokove i mješavine koje sadrže alkohol, ali ne i na sokove, mliječne napitke, vina i likere. Tek su ove godine proširili pravilo i na mješavine koje uključuju alkohol i sokove. Od svih 12 zemalja, Hrvatska trenutno ima najnižu povratnu naknadu.

Zanimljivo je da ni jedna od europskih zemalja u svoj sustav povratne naknade nije uključila tetrapake pa bi, ostane li tako do siječnja 2024., Hrvatska mogla biti predvodnik po tom pitanju u Europi.

Jedan od načina kako prikupljenim tetrapacima udahnuti novi život su - papirnate maramice. Tvrtka Tetrapak u suradnji s Lucartom i nekoliko proizvođača mliječnih proizvoda, naime, svojom je edukativnom inicijativom "Od TetraPak ambalaže do recikliranih maramica" željela građane osvijestiti upravo o važnosti recikliranja višekratne ambalaže. Ili šire, educirati ih o principima kružnog gospodarstva. Ideal je to za koji se zalaže i Europska unija, a temelji se na popravljanju, ponovnom korištenju ili recikliranju umjesto da se stalno stvaraju novi proizvodi, omoti, ambalaže, …

- Drago nam je da je Hrvatska napravila prve korake prema uvrštavanju višeslojne kartonske ambalaže u sustav povratne naknade i za što vjerujemo da će dodatno potaknuti potrošače na pravilno odvajanje – naglasio je Željko Samodol, voditelj tvrtke Tetra Pak u Hrvatskoj u najavi inicijative koja je trajala do 4. prosinca.

Vjeruju da će prošireni sustav povratne naknade hrvatskim potrošačima omogućiti jednostavnije odvajanje i veći doprinos kružnoj ekonomiji.

- Samo sustav povratne naknade koji uključuje sve materijale i ambalažu olakšava potrošačima odvajanje jer ne moraju voditi računa o karakteristikama pakiranja nekog proizvoda - poručuju iz TetraPaka koji surađuje s više od 200 tvrtki za recikliranje, a u prošloj godini prikupljeno je i poslano na recikliranje čak 50 milijardi komada ambalaže. Također, vjeruju da bi ova promjena mogla biti temelj za "razvoj cjelokupnog sustava recikliranja višeslojne (kompozitne) ambalaže u Hrvatskoj s obzirom na to da sirovine za recikliranje nedostaje zbog nedovoljno prikupljenih količina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:01