HISTERIJA

'DOBAR DAN, JESTE BOLESNI?' Splitskom pomorcu policija pozvonila na vrata, prijavili ga susjedi, bili su uvjereni da je zaražen koronavirusom

 Nikola Vilić / CROPIX

Mirno poslijepodne u samom centru Splita. Utorak ko utorak.

Bračni par uživa u pižoletu, gleda se televizija, prate se nanovije vijesti. Korona je zasjenila sve... I tada zazvoni parlafon. Pogledaju se junaci naše priče, ne očekuju nikog, ali nikad ne znaš, možda je baš drag gost.

- Ko je?

- Policija!

Pogledali su se u čudu. Prekrižili u sekundi sve najgore, znaju gdje im je dijete, znaju gdje je unučad, najmiliji su na sigurnom, garant je greška u pitanju.

U stan ulazi mladi policajac, nosi bilježnicu, neugodno mu je. I nelagodno, piše Slobodna Dalmacija.

- Oprostite. Reagiramo na prijavu vaših susjeda, vi ste pomorac – upita policajac supruga.

I tu se sve složi. U trenu. Nepoznat im netko, iz susjedstva, prijavio je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splićanina, uvjeren kako je upravo on nositelj koronavirusa.

'Lista za odstrel'

- Suprug je odmah policajcu pokazao svoju putovnicu, iznio je avionske karte, dokazao kako je uistinu prvog dana ožujka stigao u Split iz Los Angelesa – prepričava nam Splićanka.

- "Jeste bolesni?", tako je pitao - sad se naša sugovornica već pomalo i smije na cijelu situaciju, premda joj u tom trenutku, priznaje, nije bilo niti malo ugodno.

U opuštenoj ćakuli, kada je policjot shvatio s kim ima posla i kako pomorac nije nositelj opakog virusa, doznali su ovi Splićani kako nisu jedini na "listi za odstrel".

- Imaju, izgleda, puno prijava. Ljudi su se u svom svojem neznanju digli na zadnje noge i sami prosuđuju koga treba prijavit, a institucije moraju reagirati, oni moraju provjerit - kazuje nam naša sugovornica.

Čudni smo mi ljudi, kaže nam pomalo tužno, a vidjeti službenu osobu na svojim kućnim vratima je u najmanju ruku – neugodno.

- A mi smo tako bili sretni, jer smo se preventive radi ionako samoizolirali, što je prošlo 17 dana od njegova dolaska – vele nam.

- Ma nije bilo lako ni policajcu uć u stan! Zamisli to! U ovoj močvari od informacija puno mutežine pliva. Ako postoje loši međuljudski kontakti mogu eskalirat do apsurda – vele nam.

I tako uistinu jest. Treba biti pažljiv, to smo valjda već naučili. Ali ponekad je bolje, rekli bi naši stari, sa sapunom oprat usta – nego balit svašta - piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:06