VREMENSKA PROGNOZA

DOBAR DIO HRVATSKE U 'CRVENOM', JUGO ĆE 'UDARATI' I DO 130 KILOMETARA NA SAT Jedan hrvatski grad odaslao posebno upozorenje

 
 Božidar Vukičević/Damjan Tadić / Cropix

Državni hidrometeorološki zavod za danas je oglasio crveni meteoalarm za veći dio Jadrana. Konkretno, vrijeme će, kako upozoravaju, biti izuzetno opasno na Kvarneru te u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Makarska, 121119
Jako jugo praceno kisom koje na makarskom podrucju puse brzinom do 50-ak km/h zaustavilo je trajektnu liniju Drvenik-Sucuraj(o.Hvar) dok linija Makarska-Sumartin(o.Brac) jos vozi.
Na fotografiji : Ribar vadi mrezicu u zavjetrini uvale Donja Luka.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

Puhat će olujno jugo s najjačim udarima i do 130 kilometara na sat.

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - stoji u upozorenju DHMZ-a.

Za stupanj niži alarm, onaj narančasti, oglašen je za splitsku, dubrovačku i riječku regiju, te za dio Istre.

Grad Dubrovnik je zbog toga građanima uputio posebno upozorenje.

- Narančasti meteoalarm odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća - poručuju sugrađanima iz gradske uprave.

Zbog jakog juga u prekidu su i neke brodske i katamaranske linije. Jadrolinija izvještava kako ne voze brodovi na linijama Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo te katamarani na linijama Korčula-Hvar-Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Što se tiče ostatka tjedna, ni tu nema nekih većih promjena.

- I nastavak tjedna bit će nestabilan. U srijedu će još ponegdje u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti obilne kiše, a vjerojatnost za nju postoji i u dane vikenda. U četvrtak i petak oborine će biti najmanje, a ujutro je mjestimice moguća i magla. Temperatura zraka na istoku zemlje znatno iznad prosjeka - već u srijedu ponegdje moguće i više od 20 °C.

Na Jadranu će vladati jugo pa će kiša biti česta, ponegdje i obilna - u srijedu u Dalmaciji lokalno može pasti i više od 100 litara po četvornome metru. Jako i olujno jugo u srijedu će slabjeti i samo prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, podno Velebita i buru. Ponovno obilnija oborina moguća je za vikend, kada će i jugo opet jačati - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Makarska, 121119
Jako jugo praceno kisom koje na makarskom podrucju puse brzinom do 50-ak km/h zaustavilo je trajektnu liniju Drvenik-Sucuraj(o.Hvar) dok linija Makarska-Sumartin(o.Brac) jos vozi.
Na fotografiji : Jadrolinijin veteran Peljescanka(1971g.) se probija po jugu prema otoku Bracu.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

I Civilna zaštita objavila upozorenje građanima

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a upozorilo je u utorak kako je za područje Dalmacije izdano crveno upozorenje jer se očekuje vrlo jako i olujno, a navečer i jako olujno jugo s udarima vjetra do 130 kilometara na sat, što podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje ljudi i za život opasne situacije, posebno za pomorce.

MUP je priopćio kako je prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, poziva građane da budu svjesni opasnosti i prate najnovija vremenska izvješća, a savjetuje ih i da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 milimetara.

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", navode iz Civilne zaštite.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se u utorak i srijedu 13. te u subotu, ponedjeljak i srijedu, pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj gdje se očekuje porast vodostaja rijeka, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih mjera obrane od poplava.

"Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav čine učinkovitijim. Sigurnost i zaštita vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju, pored uloge namjenski organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i vaš osobni doprinos", poručuju građanima iz MUP-a. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:07