PROFIL KANDIDATA

Dobar je s Bandićem, Plenkovićem, Kolindom i želi biti predsjednik SDP-a: Kakve su mu šanse?

Sugovornici kažu da Kolar nije alibi tip, kako je samouvjeren i želi okupljati, a ne razdvajati
Željko Kolar
 Damjan Tadić/Cropix

Samouvjeren je, nije ulizica, ne dodvorava se - kaže jedan.

- Bahat je i egocentrik. Nasilnik u retorici. Neznalica - oštar je drugi.

- Lukav političar. Zna što radi - uvjeren je treći

- Operativac, a ne salonski političar - sklon mu je četvrti.

- Želi biti zagorski Bandić - zakucava peti.

Željko Kolar izaziva oprečna mišljenja. Nit’ će ga SDP-ovci hvaliti, nit’ će ga HDZ-ovci spuštati.

Zašto je lokalni političar odjednom toliko važan?

Zagorski župan iz Klanjca ima sve šanse postati budući predsjednik SDP-a.

Kolar nema repova, nije tužio ni bio tužen. Jednom je o njemu raspravljalo Povjerenstvo za sukob interesa, no slučaj je lani u travnju odbačen. Živi u kući od 101 kvadrata u Zagorju, vozi Peugeot 308 iz 2010. godine. U suvlasništvu je nekoliko njiva i oranica. Na štednoj knjižici, sa suprugom, ima 5000 eura.

Ništa za dvaput pogledati.

Nije se ni javno svadio, pristojno je čestitao Kolindi Grabar-Kitarović kad je izabrana za hrvatsku predsjednicu.

Baš je u toj nezanimljivosti zanimljivost Kolareve moguće pobjede.

Bez diplome

Oponenti mu zamjeraju da nema fakultetsku diplomu i da nije nacionalno prepoznatljiv.

- Ako su mu to najveće mane, vrata kabineta šefa stranke na Iblerovom trgu širom su mu otvorena. Izjave poput ‘na što je spao SDP kad se za stranačkog lidera bori autsajder poput Kolara’ ili ‘Hrvatska je zaslužila premijera s diplomom’, su jadne. Ljevičarski su intelektualci na izbore trebali misliti kad je bila donesena odluka, ili platiti članarinu, ili nema glasanja. Jako je bahato bilo odlučiti ignorirati uvjet i očekivati pobjedu na izborima. U najmanju ruku, ne laganu pobjedu - govori za Jutarnji stranački insajder.

Zakonom brojeva Željko Kolar u predizbornom je vodstvu.

- Možda Kolarovi Zagorci nisu široke ruke u birtiji, ali su članarinu platili kad se to od njih tražilo. I time su mu priskrbili početnu brojčanu prednost - govori nam sugovornik.

Pojašnjava da Kolarov sjeverni bazen ima više glasača od Grada Zagreba. Samo Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija zajedno imaju 1312 članova s pravom glasa, Međimurska ima nešto više od 300, a Krapinsko-zagorska više od 400. Grad Zagreb ima ih 1300. Pritom je u Zagrebu i više pretendenata za isto glasačko tijelo. Percipiraju se, očigledno je, samo Ostojić i Grbin, a sad i Kolar. Mirelu Ahmetović vidi se kao moguće iznenađenje iz Komadininog kruga, dok Marina Percana nitko ni ne spominje.

- Jedina razlika između Grbinovih i Ostojićevih glasača su godine. Ranka vole, nek se ne uvrijede, stari antifašisti, a Grbina mlađi pripadnici ljevice - tvrdi drugi sugovornik i dodaje:

- Pa kad se ti glasovi rasprše na Peđu Grbina, Ranka Ostojića i još za svakog ponešto, Željko Kolar, stavio bih ruku u vatru, ide u drugi krug. A onda je sve otvoreno. Osobito jer se Kolar ni s kim nije svadio.

Željko Kolar potpisao je zahtjev za Bernardićevu smjenu, ali nikad javno nije blatio nikoga.

Samouvjerenost čovjeka koji zna pobjeđivati, pripisuju mu kao adut.

Svi protukandidati zajedno nisu toliko puta bili osobno birani.

- Nitko od njegovih protukandidata nema takav pedigre - govore nam.

I to, koliko se zna, da nikoga nije mitio, gurao, nije se bahatio ili ulizivao. Željko Kolar bio je gradonačelnik Klanjca u mandatu od 2009. do 2013. godine, kad je u prvom krugu izabran za župana Krapinsko-zagorske županije. Četiri godine kasnije reizabran je u prvom krugu. U međuvremenu je radio i kao predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, dobio je saborski mandat i bio potpredsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

- Da ima kakvog prljavog veša, vjerujte, već bi bio vani. Čim se kandidirao. Već bi ga protukandidati ili vi novinari nanjušili - remete nam insajderi priču za naslovnicu.

Može ujediniti SDP

Ipak, nije baš sve u karijeri Željka Kolara tako benigno. Mnogi će se sjetiti projekta “Stubaki” s kontroverznim poduzetnikom Jakom Andabakom.

- Županija je s 25.000 kvadrata zemljišta namjenski ušla u projekt ‘Stubaki’ sa Sunce koncernom, u kojemu je Andabak većinski vlasnik. Aneks ugovora tri se puta produljivao i tri se godine ništa nije događalo. Na kraju je Andabak uložio novac u Bizovačke toplice, a županijsko zemljište je financijski opteretio. Slučaj je završio kaznenom prijavom. Iako se svi slažu da je to clean case, godinama je na DORH-u bez pomaka - govori nam insajder iz Krapinsko-zagorske županije. Kolarov je debakl, smatra, i projekt staračkog doma.

- Županija je privatnom investitoru prodala zemljište za izgradnju staračkog doma, a ovaj zgradu koristi za smještaj radnika s Filipina. Istovremeno su starci izgorjeli u Domu u Oroslavju u skroz neprimjerenim uvjetima jer drugog doma nije bilo - kaže znakovito.

Drugi SDP-ovci Kolaru to ne zamjeraju.

- Riskirat ću s Kolarom. Čini mi se, a nisam jedina, da on nije tip koji će, pobjedi li, ići na neke odmazde. Štoviše, rekla bih da od svih aktualnih kandidata on jedini može ujediniti SDP. Baš nikad ga nitko nije čuo da nekoga trača ili da se svrstava. Za razliku od svih drugih. I Mirela Ahmetović, inače OK, svježe lice, Komadinina je kandidatkinja - kaže naša sugovornica. Posebno je zanimljiv Kolarov odnos sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Zajednički projekt

Kad je zagrebački gradonačelnik u Zagorju otvarao prostore svoje Stranke rada i solidarnosti, činu je nazočio i župan Kolar.

- Milan Bandić i ja znamo se 30 godina i mogu reći da se sve što smo dogovarali i ostvarilo - rekao je Kolar novinarima prije nego što je Bandić otišao do krapinskog placa dijeliti ruže i licitarska srca. S Bandićem se i provozao u prvom autobusu na obnovljenoj liniji Krapina - Zagreb. Vraćanje linije bilo je Bandićevo obećanje zagorskoj HNS-ovki Mariji Puh kad je prešla u njegovu stranku. Njezin je brat potom dobio posao u ZET-u. Bio je to najveći najavljivani zajednički projekt Zagorja i Zagreba - zajedničko poduzeće Integrirani prijevoz Grada Zagreba. Prvi, ali i jedini “posao” poduzeća bila je ponovna uspostava redovne autobusne linije na relaciji Krapina - Zagreb.

Bandić i Kolar često su bili uzvanici istih događanja. Na otvaranju izložbe u Mimari, Kajkavcima u Lisinskom, na tradicionalnom prikazu Bitke kod Stubice. Bandić je došao i na otvorenje sportske dvorane u OŠ Stubica. Zajedno su najavljivali i Štruklijadu u Zaboku.

- Benigna događanja koja služe samo za slikanje - govori.

Drugi nam SDP-ovac kaže da su upravo Bandiću skloni SDP-ovci, Kolarova podrška u Zagrebu.

Milan Bandić svoju i Kolarovu vezu komentira ovako:

- Zagreb i Krapinsko-zagorska županija susjedi su koje dijeli samo Medvednica. Uskoro krećemo s gradnjom žičare do Vidikovca, a nakon toga do Bistre, što znači da ćemo biti još bolje povezani. A kada jednog dana napravimo luknju kroz Medvednicu, bit ćemo još i bliže - govori Bandić.

Kolar uzvraća:

- Zagrebački gradonačelnik je prijatelj Zagorja, što svojim gestama pokazuje već dugi niz godina. Na Parlamentarnim izborima u srpnju Bandić se u 3. izbornoj jedinici kandidirao samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje njegova stranka ima nezanemarivih 700 članova. Sugovornici Jutarnjeg iz različitih su tabora. I, još uvijek, nakon tri novinarske kartice teksta, se ne mogu sjetiti ničega kompromitirajućeg, osim da je Kolar završeni službenik geodet i nije iz lige slavnih SDP-ovaca.

Željko Kolar rođen je 10. kolovoza 1967. godine u Klanjcu, oženjen je Mirom Hrbud Kolar i imaju dvoje djece, danas studenata.

Premijer bez diplome?

- Još uvijek je neslužbeni dogovor da će, postane li Kolar predsjednik SDP-a, na sljedećim izborima za premjera istaknuti Zvonimira Mršića - kažu nam. Mršić, bivši novinar i predsjednik Uprave Podravke, danas ima svoju firmu i pristojno zarađuje. Povratnik je u politiku i dobro se snalazi.

- I vratimo li se na Kolarove ‘mane’, nacionalno je poznat - kaže nam još jedan sugovornik Jutarnjeg. Jer o Zagorcu je teško izvući neku prljavštinu. - Kolar je tipičan zagorski ‘muž’ i valjda najgore što je u životu skrivio bio je prelazak preko zebre na crvenom - govore nam. Istovremeno, u HDZ-u ne misle svi tako unisono o zagorskom županu. Ovisi o tome jesu li mu blizu ili daleko. Što su bliže, o Željku Kolaru misle lošije.

- Željko Kolar je egocentrik, ljubi svoju sliku, žestok je i nasilnik u retorici. Voli dominirati, hoda od sela do sela i pet kamera ide s njim. Kopira Bandićev stil. Želi biti zagorski Bandić. Jednostavno ne razumije i nije dovoljno u životu čitao. Ne mogu ga zamisliti u ozbiljnom razgovoru o gospodarskoj temi. Klasičan je lokalni šerif čiji se uspjeh bazira na PR-u koji plaća iz džepa građana, iz županijskog proračuna - oštar je zagorski HDZ-ovac.

Općenito misli da se “SDP nije iskazao s kandidatima”.

- Ja ne vidim tko se od njih četvero može suprotstaviti Andreju, uopće mu parirati. Kolar ponajmanje - uvjeren je.

Tek koju županiju dalje, njegov stranački kolega je obazriviji.

- On je lukav političar. Tamo gdje ima interes, surađuje neovisno o tome radi li se o HDZ-u ili kome god. Gdje nema interesa, ne miješa se. Operativac je, nije salonski političar - kaže nam saborski zastupnik HDZ-a.

Njegov kolega iz saborskih klupa ne niječe Kolarovu sposobnost. Da nije sposoban ne bi dvaput zaredom u prvom krugu dobio izbore. Ili je populist ili težak, pa zasuče rukave i primi se posla. Ja to ne znam. Znaju njegovi - kaže.

Okrenuo leđa

Prvi “njegov” do jučer, danas mu je okrenuo leđa. Siniša Hajdaš Dončić, prvi čovjek zagorskog SDP-a, neće podržati župana. Prije nego što je Kolar istaknuo kandidaturu Hajdaš Dončić objavio je potporu Peđi Grbinu. Od te potpore ne odustaje ni danas. Spekulira se čak da je Kolarova kandidatura borba dvojca za prevlast u SDP-u Krapinsko-zagorske županije. Je li se Kolar kandidirao da njemu napakosti?

- Čovjek se kandidirao jer se želio kandidirati. Ja i dalje podržavam Peđu Grbina i mislim da je on najbolji kandidat od ovih koji su se uopće kandidirali - rekao je za Jutarnji Siniša Hajdaš Dončić. Još prije dvije godine njih su dvojica čuvali leđa jedan drugome. Zvali su ih “zagorski blizanci”.

I na srpanjskim parlamentarnim izborima je Željko Kolar, pričaju insajderi, “drukao za Hajdaš Dončića”. - Zakaj je Hajdaš Dončić ušao u Sabor? Jer je Kolar za njega skupljao preferencijalu. Htio je da Zagorci imaju čovjeka više unutra. Lobirao je isključivo za Dončića - kaže nam ugledni SDP-ovac.

Danas, sasvim je sigurno, Kolar i Hajdaš Dončić ne žele se ni susresti, a kamoli razgovarati. Dok Hajdaš Dončić vjeruje u Grbina, Kolar je i prije objavljene kandidature izjavio za N1:

- Ako se doista odlučim kandidirati, onda ću i pobijediti. Ja vam nisam alibi igrač.

Željko Kolar u svoje slobodno vrijeme voli igrati nogomet, šetati i planinariti.

Hvali se da su se Zagorci najmanje iseljavali. Njegovu je kandidaturu za predsjednika SDP-a podržao 3121 član stranke i sedam županijskih organizacija.

Ranka Ostojića danas smatraju 3122. članom na listi zagovornika Željka Kolara. S Grbinom računa na birače sklone predsjedniku Zoranu Milanoviću. Oni koji su do jučer podržavali Bernardića danas podupiru Kolara. I nakon Milanovića i Bernardića, ostali su Milanović i Bernardić. Čini se da pomirba SDP-a nije na vidiku.

- Čak i na tom sjeveru, koji je mahom za Kolara, vidi se koliko je situacija u SDP-u šizofrena. Šef stranke i njegov župan najveći su neprijatelji - rekao je Stjepan Kovač.

Željko Kolar nedavno je izjavio da u jednoj trećini njegova stranka uopće ne funkcionira, u drugoj funkcionira, ali loše, a u trećoj su sukobi.

Sebe najavljuje kao Mesiju koji će pomiriti SDP i “uvesti red, rad i disciplinu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:47