NOVI ZAPLET

DOBAVLJAČI FORTENOVA GRUPE PROTIV NOVOG MODELA REFINANCIRANJA ROLL-UP KREDITA OD 1,2 MILIJARDE EURA Vidaković: 'Novim ugovorom se umanjuju naša prava'

Fabris Peruško i Marica Vidaković
 Davor Pongračić / Hanza Media

Udruga dobavljača Fortenova grupe (bivšeg Agrokora) na današnjem je sastanku odlučila da će pokušati pravnim putem rušiti refinanciranje roll-up kredita u iznosu od 1,2 milijarde eura ako Uprava Fortenove obistini svoje najave da će s tim ugovorom biti umanjena prava dobavljača iz nagodbe vjerovnika.

Kako nam je, naime, rekla Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u Privremenom vijeću vjerovnika Fortenova grupe, navodno se novim ugovorom o refinanciranju roll-up kredita, u kojem su glavni kreditori HPS Investment Partners i ruska VTB banka, predviđa da dobavljači ne mogu dobiti u ovoj i idućim godinama pripadajući dio graničnog duga koji ukupno izbnosi 80 milijuna eura, a u ovoj godini im je trebalo biti isplaćeno 17,5 milijuna eura.

Marica Vidaković ističe kako je novim odredbama odlučeno da dobavljači mogu dobiti maksimalno do pet milijuna eura godišnje te je zbog toga udruga dobavljača donijela navedene odluke na temelju kojih će nastojati pravnim putem pobiti takav ugovor o refinanciranju roll-up kredita.

- Pravnim ćemo putem pokušati ostvariti svoje pravo. U tu pravnu bitku krećemo već sutra - izjavila je Marica Vidaković nakon sastanka dobavljača.

Do zaključenja ovog članka nismo uspjeli dobiti reakcije iz Fortenova grupe, ali treba podsjetiti kako je nagodbom vjerovnika odlučeno da za svako kašnjenje pripadajućeg dijela graničnog duga kompanija treba platiti dobavljačima kamatu od šest posto. Uz to, trenutni sastav Privremenog vijeća vjerovnika je takav da dobavljači imaju dva člana, a financijski vjerovnici koji podupiru refinanciranje roll-up kredita tri člana, što znači da bi dobavljači na predstojećem sastanku Privremenog vijeća vjerovnika bili bez većine kojom bi mogli spriječiti izglasavanje refinanciranje roll-up kredita.

Nadalje, mogući pravni pokušaj rušenja refinanciranja roll-up kredita mogao bi u stvari rezultirati odlukom suda da se jednostavno naplati kamata dobavljačima od šest posto, predviđena upravo nagodbom vjerovnika. No, čitava ova situacija nije dobra za medijsku i poslovnu sliku Fortenova grupe, jer govori kako kompanija još uvijek ima problema s likvidnošću koja je potrebna za redovno poslovanje, pa stoga nema ni za isplatu graničnog duga dobavljačima predviđenog nagodbom vjerovnika.

Podsjetimo, nagodbom vjerovnika Agrokora dobavljačima se u idućih pet godina treba platiti ukupno 70 milijuna eura graničnog duga ako EBITDA, operativna dobit Konzuma, bude iznad 38,8 milijuna eura. Granični dug, pak, predstavlja dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a koji je dospio na naplatu nakon 10. travnja. Kako je operativna dobit Konzuma nadmašila taj iznos, dobavljači očekuju da im se plati taj iznos, no trenutačno na računu vlasničke kompanije Fortenova Group TopCo B.V. u Nizozemskoj nema novca za isplatu graničnog duga.

Ipak, na računu Fortenova grupe sa sjedištem u Zagrebu na računu vjerojatno ima više od 300 milijuna kuna keša, inače bi se sukladno ugovoru o roll-up kreditu automatski aktiviralo dospijeće tog kredita na naplatu u cijelosti. Problem je što je taj novac potreban upravo kao osiguranje tog kriterija likvidnosti, kao i za operativno poslovanje hrvatskih kompanija Fortenova grupe, pa nije preusmjeren na račun nizozemske tvrtke koja bi trebala isplatiti granični dug.

Prije nešto manje od dva mjeseca iz Fortenove je došla objava kako će dobavljačima biti isplaćeno 17 milijuna eura nakon što se potpiše ugovor o refinanciraju roll-up kredita, ali je očito kako je problem s likvidnošću grupe i dalje prisutan, mada nitko ne dovodi u pitanje ispunjavanje tekućih poslovnih obveza tvrtki unutar koncerna. Fortenova grupa je, potrebno je reći, prije mjesec dana dogovorila refinanciranje roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura i to tako što će izdati četverogodišnju obveznicu u iznosu do 1,2 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto, plus EURIBOR uz donju granicu od jedan posto. To znači da je osnovna kamata 8,3 posto, a kredit će dati HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke.

Neslužbene informacije govore kako je udio ruske VTB banke u tom financiranju 400 milijuna eura i tako su se potvrdile prethodne informacije kako će te institucije refinancirati roll-up kredit. Dobavljači su posebno nezadovoljni činjenicom da VTB banka, kao novi/stari kreditor Fortenova grupe, ali i vlasnik sedam posto dionica te tvrtke, ne želi poštivati odredbu iz nagodbe vjerovnika o isplati graničnog duga. Jasno je, međutim, kako VTB, ali i drugi vlasnici i kreditori Fortenova grupe drže kako je bolje platiti kamatu od šest posto zbog kašnjenja isplate graničnog duga nego riskirati likvidnost grupe i kašnjenje u plaćanu redovnih obveza.

Dobavljači su, s druge strane, ljuti zbog toga se, kako tvrde, kompanijom loše upravlja pa zbog toga nema dovoljno novca na računu tvrtke. Ovakvih sukoba na relaciji dobavljači-uprava-vlasnici Fortenova grupa je bilo napretek do sada, ali sada se takvim sukobom značajno ugrožava poslovni kredibilitet tvrtke, a to ne ide na ruku ni jednoj strani u ovoj priči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 21:33