IZJAŠNJAVAJU SE

‘Dobili smo hitnu ponudu Vlade‘: Uskoro odluka sindikata, evo što im Banski dvori nude za kraj štrajka

Jutros je Vladina ponuda proslijeđena članstvu u pravosuđu na izjašnjavanje.
 Damir Skomrlj/Cropix

Iz vodstva Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, (SDLSN-a) Jutarnjem listu su potvrdili da su sinoć dobili službenu verziju Vladine ponude, a jutros se ta ponuda šalje članstvu u pravosuđu na izjašnjavanje.

Vlada je službenicima i namještenicima ponudila hitni dodatak na plaću od 12 posto što po izračunu SDSLN-a iznosi dodatnih 70 do 150 eura neto (bez uračunatog prireza i olakšica).

Uz već dobiveni dodatak u lipnju od 100 eura za one s najnižim koeficijentima i 80 i 60 eura za one sa srednjim i većim koeficijentima, sa sadašnjom ponudom pravosudni službenici i namještenici bi, kako tvrde u SDLSN-u, dobili dodatak na plaću od ukupno 170 eura.

Podsjetimo, u štrajk su 5.lipnja krenuli sa zahtjevom da im se plaća poveća za 400 eura kako bi dostigli razinu plaća koju službenici za isti posao dobivaju u drugim državnim tijelima.

Spomenuti hitni dodatak od 12 posto koji Vlada nudi, dobili bi već uz plaću za srpanj.

Vlada u svojoj ponudi jamči štrajkašima da će, prekinu li štrajk koji blokira rad pravosuđa već osmi tjedan, ukinuti i svoju raniju odluku o neplaćanju vremena provedenog u štrajku koja je na snazi od 17. ovog mjeseca.

Osim ovih hitnih mjera koje predstavljaju prvi korak u ublažavanju dugogodišnje nepravde prema potplaćenim pravosudnim službenicima, Vlada u drugom koraku jamči povećanje njihovih plaća od siječnja iduće godine, kad bi na snagu trebao stupiti jedinstveni sustav obračuna plaća u državnom i javnom sektoru.

Vlada najavljuje da će se u rujnu definirati osnovica za izračun plaća u državnim i javnom sektoru i obećava da će sindikalni predstavnici pravosudnih službenika i namještenika biti uključeni u pregovore o pratećoj uredbi kojima će se određivati njihove plaće.

Prihvate li štrajkaši ovu ponudu, štrajk na sudovima mogao bi ovaj tjedan biti okončan.

Njegove će posljedice, zbog nagomilanih predmeta i odgođenih ročišta, stranke trpjeti još mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 06:04