PLAN ZA ŠKOLE

Dobili smo sve odgovore: Evo što će uslijediti ako roditelji odbiju testirati dijete

Za one roditelje koji ne žele djeci provesti metodu brzog antigenskog testa, Ministarstvo je pripremilo poseban obrazac
 Boris Kovacev/Cropix

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja pripremaju organizaciju provedbe mjere samotestiranja učenika. Kao što je najavljeno prošli tjedan, testiranje će biti na dobrovoljnoj bazi, obavljat će ga roditelji ili skrbnici učenika ponedjeljkom prije nastave, a osnovni mu je cilj ukidanje mjere samoizolacije za sve učenike s negativnim nalazima. Ideja je da samo oni učenici koji su pozitivni na brzim testovima ostanu kod kuće u izolaciji.

U Ministarstvu znanosti i dalje nemaju informaciju kada će početi s primjenom mjere, najavljene prije deset dana. Tada je, naime, potpredsjednik Vlade Davor Božinović potvrdio kako je cilj mjere da zdrava djeca manje izostaju s nastave. Međutim, najava je stigla prije nego što je počeo ključni zahvat - postupak nabave 2,8 milijuna testova koliko ih se želi distribuirati školama (a one roditeljima). Ta je količina dovoljna za mjesec dana, s time da se od toga broja milijun testova odnosi na rezervu za slučaj potrebe dodatnog testiranja razreda tijekom tjedna zbog pojave pozitivnih učenika.

Sastanak s ravnateljima

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je izjavio kako se nada da će testiranje početi za nekoliko dana, odnosno možda idući tjedan, no postavlja se pitanje je li to ostvarivo. Naime, u četvrtak su u Robnim zalihama, koje provode postupak nabave testova za učenike, tek trebale biti otvorene ponude dobavljača testova.

Ministarstvu gospodarstva uputili smo upit koliko je ukupno pristiglo ponuda, koja je ponuda najprihvatljivija, koja je cijena testova i kada je najkraći rok njihove isporuke. Do zaključenja broja nismo dobili konkretne odgovore jer, kako su objasnili u Ministarstvu, cijene i rokove isporuke mogu iznijeti tek nakon završetka cijelog administrativnog postupka, a upravo ta dva kriterija predstavljaju osnovu za odabir najboljeg ponuđača.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pak, s testiranjem žele početi što prije, a cijelu organizaciju pripremaju dulje vrijeme. Kako doznajemo, za one roditelje koji ne žele djeci provesti metodu brzog antigenskog testa putem školjke nosa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je poseban obrazac. U njemu roditelj/skrbnik potpisuje izjavu o svjesnosti da će njegovo dijete u slučaju kontakta s pozitivnom osobom biti u samoizolaciji. Potpisanu izjavu roditelj daje školi, a škola nadležnom epidemiologu kako bi dobio informaciju koje dijete nije izuzeto od mjere samoizolacije.

U petak u popodnevnim satima ministar Radovan Fuchs održat će na ovu temu sastanak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo potom planira ravnateljima poslati prijedlog uputa za roditelje, a spominju i mogućnost slanja videouputa za samotestiranje.

Fuchs tvrdi da im nije u interesu maltretirati djecu, nego je cilj da što više nastave provedu uživo. Nada se da će samotestiranje trajati otprilike mjesec dana. Nakon mjesec dana, ako sve bude išlo u dobrom smjeru, testirala bi se samo ona djeca u razredima u kojima se pojavi pozitivan slučaj, pojasnio je.

Ministar je u intervjuu za Media Servis komentirao prosvjed roditelja "Ne dirajte nam djecu", održan ispred zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Fuchs je rekao kako oni recikliraju jedan te isti transparent, pri čemu je jasno da im nitko ne dira djecu.

- Čim se pojavi neka mjera, odmah viču "Ne dirajte nam djecu!", a nitko ne dira djecu. To je ekipa koja radi jedan bunt i protest, a ne znaju protiv čega protestiraju do kraja. Ponavljam, nitko djecu neće dirati, već to isključivo čini za njihovo dobro - izjavio je Fuchs.

Ipak, dio roditelja već najavljuje da ne namjeravaju testirati učenike, niti će preuzeti testove iz škola, a spominju i peticije. S obzirom na to da dosad nema dovoljno informacija o mjeri, pojedini su roditelji protumačili kako će se djeca testirati, pa i cijepiti (?!) u školama, što nije u planu. "Panično me zvao sin iz škole, pitao me je što da radi ako ga žele cijepiti. Rekla sam mu: Sine, uzmi stolac i baci ga kroz prozor, majka će platiti, a ti bježi", izjavila je jedna od govornica na prosvjedu ispred HZJZ-a.

Zaraženo 1705 nastavnika

U HZJZ-u napominju kako ne postoje studija ni istraživanje o zdravstvenim posljedicama testiranja djece. Zasad je poznato da su u planu testovi za bris nosne školjke, a ne bris nazofarinksa. Od ukupno 2434 školska objekta (matične i područne škole), prema podacima Ministarstva, zaraza je od početka školske godine bila prisutna u njih 1403. Jednog ili više zaraženih učenika trenutačno imaju 403 škole (prošli tjedan 408).

Od rujna prošle godine dosad zaraženo je bilo 97.303 učenika, otprilike svaki peti u učeničkoj populaciji. Slično trendu u ukupnoj populaciji, u blagom je padu i broj zaraženih učenika. Prema podacima Ministarstva, aktivnih slučajeva trenutačno je 11.222, tristotinjak manje nego prošli tjedan. Trenutačno je zaraženo 1705 djelatnika škola, pa ukupno 71 škola radi online. Od početka školske godine najviši postotak zaraženih učenika imale su Primorsko-goranska županija (31 posto), Dubrovačko-neretvanska (29 posto) i Zagreb (27 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:34