POVLAŠTENI MAREKOVIĆ

Dobio je stan od 122 kvadrata za 173.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

Mareković je u imovinsku karticu unio je pogrešne podatke o kvadraturi nekretnine koja formalno-pravno uopće nije u njegovom vlasništvu
Zgrada na adresi Dobri dol i general Marijan Mareković, šef Pletera
 Damir Krajač/Cropix

Nedjeljni Jutarnji danas donosi veliku priču pod naslovom "Zatajena istina o imovini generala Marekovića".

U ovom tekstu novinarka Dora Koretić otkriva da je generalu Marijanu Marekoviću, šefu državne tvrtke Pleter, država 1999. kupila stan od 122 kvadrata za 1,5 milijuna kuna, a zatim mu je taj stan prodala za 173 tisuće kuna na rok od 27 godina, uz mjesečnu ratu od 522 kune. No, zanimljivo je da pune dvije godine Mareković nije platio ni jednu ratu!

Gotovo dva mjeseca Jutarnji list je iz Pletera i Ministarstva obrane utjerivao odgovore i sve informacije o načinu kako je general Mareković po iznimno povlaštenoj cijeni stekao nekretninu od 122 četvorna metra u zagrebačkoj ulici Dobri dol 46, a potom od javnosti i Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa godinama skrivao točne informacije o nekretninama u svojem vlasništvu.

Također, Mareković je u imovinsku karticu unio je pogrešne podatke o kvadraturi nekretnine koja formalno-pravno uopće nije u njegovom vlasništvu, "zaboravio" je upisati mjesečne obveze za otkup stana, a potom je mjesecima novinarima i javnosti odbijao dostaviti odgovore na pitanja zbog kojih je Jutarnji list Marekovića, ali i Ministarstvo obrane prijavio Povjereniku za informiranje.

U imovinskoj kartici iz 2016. godine general Mareković zatajio je da ima nekretninu od 122 kvadrata - 104 stambenog prostora i 18 kvadrata garaže. Tada je napisao kako ima 84 kvadrata stana. Garaže u toj imovinskoj kartici ne spominje.

Nadalje, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Ministarstvo obrane spomenuti je stan preplatilo 20 posto u odnosu na tadašnju tržišnu vrijednost, a potom ga Marekoviću prodao za čak osam puta manji iznos.

No, otkada su se mediji počeli raspitivati o njegovoj imovini Marković je stan, koji mu je po povlaštenim uvjetima dodijeljen kao zaslužnom ratnom zapovjedniku, u cijelosti otplatio Ministarstvu obrane.

Cijeli tekst pročitajte u tisaknom izdanju Jutarnjeg lista!

image
Naslovnica Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:08