DRAMA NA FAKULTETU U VARAŽDINU

Dobio tužbu za spolnu diskriminaciju pa dao otkaz: 'I dalje su me ponižavali i šikanirali!'

Na Fakultetu je stvorena neprijateljska atmosfera prema Krešiću i većina kolega s kojima se ranije družio ne žele ga više ni pozdraviti, te je nastavljeno sprečavanje njegovog napredovanja

VARAŽDIN - Dario Krešić, viši asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike (FOI) i prva osoba u Hrvatskoj koja je prijavila diskriminaciju po osnovi spolne orijentacije na radnom mjestu, što je sud djelomično i prihvatio, podnio je izvanredni otkaz ugovora o radu jer je, ističe se u priopćenju udruge Kontra, unatoč presudi kojom je utvrđena diskriminacija, Fakultet organizacije i informatike nastavio s diskriminativnim radnjama. Krešić navodno odlazi raditi u inozemstvo, "u zemlju s višim standardom poštivanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na temelju njihove spolne orijentacije".

- Usprkos pravomoćnoj sudskoj presudi FOI je nastavio s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime čime je moj daljnji rad, nakon što sam više od tri godine bio izložen ponižavanju i šikaniranju od strane FOI, postao u potpunosti nemoguć. Nažalost, niti zagrebačko Sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako npr. rektor Bjeliš nije ništa poduzimao prema odgovornima na FOI - poručio je Krešić u priopćenju udruge Kontra.

Kontra tvrdi da je FOI u izjavama za medije iznosio da diskriminacija nije utvrđena, što je, tvrde, bezočna laž.

- Na Fakultetu je stvorena neprijateljska atmosfera prema Krešiću i većina kolega s kojima se ranije družio ne žele ga više ni pozdraviti, te je nastavljeno sprečavanje njegovo napredovanje. Na žalost, čak i nakon dobivene presude, diskriminacija i šikaniranje nisu prestali i još jedan mladi znanstvenik je napustio Hrvatsku i otišao u zemlju s višim standardom poštovanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na temelju njihove spolne orijentacije.- ističe se u priopćenju.

Krešić je 2010. godine podnio tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike tvrdeći da mu se onemogućava napredovanje zbog njegove seksualne orijentacije te da ga suradnici šikaniraju i uznemiravaju zato jer je gay. Krajem prošle godine sud je njegovu tužbu djelomično prihvatio te zabranio FOI-u poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi mu onemogućile napredovanje. Nakon toga, jedan od profesora koje je Krešić prijavio za uznemiravanje odlučio je podnijeti tužbu protiv Krešića jer je svojim istupima u medijima povrijedio njegovu čast, dostojanstvo i ugled. U veljači ove godine Općinski sud u Varaždinu donio je odluku kojom djelomično prihvaća taj zahtjev te je Krešić kolegi koji ga je uznemiravao bio dužan isplatiti neimovinsku štetu. To je izazvalo buru nezadovoljstva u udrugama Iskorak i Kontra koje su presudu nazvale "sramotnom odlukom suda" upozoravajući na pristranost i brojne propuste sutkinje koja je vodila spor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 15:35