MUKE PO HZMO-U

Dobio u najam stan Zavoda za mirovinsko osiguranje pa im ostao dužan 37.887 kuna za rentu

Iako je revizija Zavodu preporučila da pod hitno naplati postojeći dug, doznajemo kako to nisu uspjeli u cijelosti učiniti
Zgrada HZMO-a
 Bruno Konjevic/Cropix

Ne samo da djelatnici i bivši djelatnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje unajmljuju stanove u vlasništvu tog Zavoda, nego je unutarnja revizija otkrila i kako dio njih ne podmiruje trošak najma.

U trenutku kad su u HZMO obavljali reviziju, otkriveno je kako postoji jedan dužnik koji na ime najma stana Zavodu nije platio iznos od čak 37.887 kuna, za period od lipnja 2004. do rujna 2019. godine, a to je ujedno bio najveći pojedinačni dug kojeg je revizija otkrila.

Sve skupa je u tom trenutku iznos duga dosegnuo visinu od 325.537 kuna što je Zavodu na ime najma dugovalo 42 dužnika, uglavnom zaštićenih najmoprimaca, radnika i umirovljenika Zavoda te ostalih najmoprimaca koji su pravo na najam ostvarili po Zakonu o najmu stanova.

Šalju opomene

Kako su nam pojasnili u HZMO-u, Zavod kontinuirano radi na naplati duga na način da dužnicima šalje opomene radi neplaćanja svaka tri mjeseca, a ukoliko dug nije podmiren niti nakon ta tri mjeseca, slijedi otkaz ugovora o najmu te tužba radi naplate potraživanja.

Iako je revizija Zavodu preporučila da pod hitno naplati postojeći dug, doznajemo kako to nisu uspjeli u cijelosti učiniti.

" Naime, od 42 dužnika s dugom većim od tisuću kuna u cijelosti je naplaćen dug od devet dužnika u ukupnom iznosu od 18.062 kune dok je od 33 dužnika dug u 2020. djelomično naplaćen u ukupnom iznosu od 91.615 kuna", pojasnili su iz Zavoda iz čega proizlazi da su nakon preporuke revizije uspjeli naplatiti tek trećinu ukupnog dugovanja.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u svojem vlasništvu ima sve skupa čak 450 stanova, od čega je njih 279 dano u najam dok se za 171 stan poduzimaju aktivnosti u svrhu prodaje.

" Poslovna odluka Zavoda jest da se svi slobodni stanovi prodaju jer najam nekretnina ne spada pod temeljnu djelatnost Zavoda, a troškovi održavanja zahtijevaju znatna financijska sredstva", kazali su iz Zavoda.

Prodali 200 stanova?

Zadnji natječaj za prodaju stanova Zavod je objavio u travnju ove godine kad je prodavao 20 nekretnina u Đakovu, Osijeku, Belom Manastiru, Pakracu, Slatini i Daruvaru, po načelu viđeno-kupljeno, i to putem licitacije.

S obzirom na činjenicu da su prije dvije godine u svojem vlasništvu imali sve skupa 650 stanova, ispada kako su ih u međuvremenu uspjeli prodati dvjestotinjak, s time da njihovi zaposlenici i umirovljenici koji ih koriste imaju pravo na 10 posto popusta prilikom kupovine, a u cijenu im se priznaje sredstva koja su sami uložili u stan.

Te je nekretnine HZMO stekao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su pravni prethodnici institucije ulagali u njihovu izgradnju, a dobar dio njih u vrlo je lošem stanju jer u njih nije godinama ulagano.

Kako su pojasnili iz Zavoda, postojeći najmoprimci posljednji su koji ostvaruju pravo na najam jer ih Zavod više ne iznajmljuje već isključivo prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:32