BOJAN DADASOVIĆ

Dobiva li Sisak nakon 30 godina nezavisnog gradonačelnika? ‘Građanima je dosta SDP-ove korupcije‘

U glinskoj gradskoj upravi otkrio je malverzacije pa zbog toga dobio otkaz za koji je sudskim putem dokazao da je bio nelegalan
Nezavisni kandidat za sisačkog gradonačelnika Bojan Dadasović
 privatni album

U Sisku i Županiji sisačko-moslavačkoj često se može čuti kako postoji nepisano pravilo, svojevrsni "džentlmenski dogovor", između HDZ-a i SDP-a, po kojem HDZ-u pripada vlast u Županiji, a SDP dobiva Sisak. I to se ostvaruje godinama. No, po prvi puta u dugo vremena rapidno raste popularnost jednom nezavisnom kandidatu te je sve izglednije da bi mogao ući u drugi krug. Bio je to povod da s ovim mladim pravnikom, Bojanom Dadasovićem, napravimo intervju i vidimo čime je osvojio povjerenje birača, ali i smatra li da uistinu ima šanse postati čelni čovjek Siska s obzirom na to da iza sebe nema jaku stranačku mašineriju.

Zašto ste krenuli u kampanju za sisačkog gradonačelnika?

- Nakon dugo razmišljanja i okupljanja tima koji mi je bio nužan da bi uopće započeli priču oko potencijalne kandidature u veljači sam donio odluku da se kandidiram. Budući da sam poznat u Sisku, a lokalna samouprava je moje područje interesa jer sam bio na raznim rukovodećim radnim mjestima te sam na doktorskom studiju iz lokalne samouprave, posljedično je došlo do te odluke. Nije bilo lako, jer krećete od nule. Nemate novca za kampanju, nemate prostor za djelovanje, a s druge strane imate građane koji vas podržavaju i motiviraju. Njihova motivacija je bila ključna da zamrznem rad u vlastitoj tvrtki i ulazak u akademsko zvanje i okrenem se čudnovatom svijetu politike. Sada na kraju kampanje stava sam da je to bila dobra odluka jer su reakcije građana te koju mi daju snagu da i ono ružno što kampanja nosi stavim na stranu.

Koji su ključni problemi Siska koje ste uočili i kako ih namjeravate riješiti?

- Tri su ključna problema s kojima se Grad Sisak trenutno susreće i koje je potrebno hitno rješavati. Naravno, prvo i osnovno je obnova gdje je Grad Siska talac političkih ambicija sadašnje gradonačelnice. Naime, njoj stanje svađe s državom odgovora a zbog svega toga pate naši građani. Stavlja se stranačka politika ispred općeg interesa a to je obnova grada. Pa smo tako bili svjedoci njezine sumanute “plakat kampanje” umjesto konstruktivnih rješenja koji bi barem doveli do početka obnove nekih javnih zgrada. Drugi problem je gospodarstvo i stvaranje poticajne poduzetničke klime za naše gospodarstvenike. Sisak je jedini veći grad u našoj zemlji koji nije povezan autoputom, ne postoje razvijene poduzetničke zone, a suradnja gradske vlasti s poduzetnicima ne postoji. Moramo hitno sve gradske prostore staviti u funkcije a nizom poticajnih mjera zadržati mlade te pokušati privući čak i nove stanovnike. Sisak je predgrađe Zagreba i nekretnine su u Sisku do potresa 29.12.2020. bile izuzetno povoljne. Treći problem je duboka politička zatrovanost i bipolariziranost građana Siska. Neshvatljivo je da se i trivijalne stvari poput korištenja dvorane stavljaju u politički kontekst. S tim podjelama se mora prestati jer i one indirektno koče razvoj grada i stvaraju lošu klimu.

Poznato je da mnogi stanovnici Siska i SMŽ vjeruju kako postoji "prešutni dogovor" između velikih stranaka prema kojima HDZ-u "pripada" Županija, a SDP-u Grad Sisak. Vjerujete li u takvu podjelu vlasti te zašto mislite da nezavisni kandidat ima mogućnost postati gradonačelnik?

- Ako sam u išta siguran, bez obzira na izborni rezultat, onda je to da smo prvi put u 30 godina od samostalnosti naše zemlje uzburkali političku scenu Siska i da smo prihvatljiva opcija svim građanima dobrih namjera koji vole ovaj grad. Nezavisni kandidat ima prednost u odnosu na stranačke kandidate jer može surađivati sa svima a to je upravo dobitna kombinacija za situaciju koja je trenutno u Sisku.

Kako ste se kao neovisni kandidat uspjeli nametnuti? Koliko je teško organizirati infrastrukturu bez podrške jake stranačke organizacije, naročito kada je u pitanju financiranje kampanje?

- Bilo je izazovno ali smo uspjeli. Vlastitim sredstvima smo financirali 90 posto kampanje, a naša infrastruktura su naši građani. Da, građani koji sve ovo rade bez ikakve nakade s isključivim ciljem da se za Sisak čuje i na državnoj razini. Moj cilj je da naša lista pošalje jasnu poruku svima – stranačke iskaznice i plakatiranje ne prolaze a građani Siska su prioritet.

Poznato je da je Sisak, iako možda manje nego drugi gradovi, stradao u razornom potresu. Zagreb još uvijek "liže rane" tog događaja, iako je prošlo mnogo dulje od potresa nego u Sisku, te je teško pokrenuti obnovu i udovoljiti zahtjevima građana. Što i kako namjeravate učiniti po tom pitanju?

- Relativno jednostavno je moguće riješiti problem obnove. Na temelju taksativno utvrđenih kriterija za nekretninu u kojoj ste stanovali 29. prosinca 2020. godine, uz uvažavanje imovinskog cenzusa, od središnje države biste dobili određeni iznos novca, a obnovu biste sami organizirali sad i odmah. Na vama je da sami izvršite obnovu isključivo putem kupnje montažnih objekata koje bi proizveli naši proizvođači ili u postupku klasične obnove uz poštivanje stručnih uvjeta za građevine koje su na trusnim područjima. Naravno, potrošen namjenski novac bi trebalo dokumentirati i tako ih opravdati, a sve uz stalan nadzor struke. Grad će morati rebalansom proračuna osigurati određena sredstva za manje popravke i to sam obećao svojim građanima. Što se tiče stambenih zgrada tu bi obnovu preuzela država. Za javne zgrade je jasno da ih mora obnoviti država, ali ne tako da pojedini gradovi gube određene institucije i da obnova javnih zgrada posluži za centralizaciju. O tome već imamo najave pa tako Sisak gubi zatvor. Najava je i da se neće sve zgrade unutar sisačke bolnice neće obnavljati.

Svojedobno ste razotkrili korupciju odnosno malverzacijske radnje glinskog gradonačelnika i zbog toga dobili otkaz u gradskoj upravi za kojeg ste naknadno uspjeli dokazati da je bio nezakonit. Što se dogodilo nakon tog slučaja? Vjerujete li da "zviždači" mogu donijeti promjenu te smatrate li da sličnih problema ima i u Sisku?

- Moji sporovi s Gradom Glinom su završili no institucije očito čekaju da prođu lokalni izbori kako bi ispoštivale pravomoćne sudske presude. Bilo je to četiri godine borbe i tisuće ispisanih prijava i tužbi. Nije mi žao jer sam došao do cilja ali mi je žao da institucije ne žele provesti pravomoćne presude. No, to je pitanje za njih. Što se tiče Siska, na dnevnoj bazi dobivam informacije o koruptivnim radnjama gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, samo mi nije jasno zašto institucije čekaju. Žao mi je da je gospođa Kristina Ikić Baniček postala toliki uteg u SDP-u. Rezultat toga je da je veliki dio nezadovoljnih sisačkih SDP-ovaca I stvarnih socijaldemokrata podržao mene kao kandidata.

U vašem timu vjeruju kako je gotovo posve sigurno da ulazite u drugi krug izbora. Na čemu temeljite takve prosudbe?

- Na kontaktima s građanima i jasnim porukama koje šaljemo. Reakcije su fantastične a ja sam posve neopterećen rezultatom. Sisak, prvi put u povijesti ima priliku dobiti nezavisnog gradonačelnika. Za novi početak trebaju i novi ljudi. Smatram da je moj tim upravo taj.

Kako zamišljate suradnju u Gradu nakon izbora? S kime biste mogli surađivati i jesu li moguće (i koje) postizborne koalicije s ljudima koji su dio političkog establishmenta u Sisku?

- Samo suradnja s građanima. Teško se mogu zamisliti u suradnji sa sisačkim SDP-om i HDZ-om. Ili će grad nakon izbora voditi nezavisni tim ili ćemo biti oporba koji će svoj posao raditi bez naknade. Ono što je dobro podržat ćemo a što je loše nećemo. Jer ne živimo od politike a želimo našim gradom i dalje hodati ponosno i opušteno. Mi smo stanovnici najljepšeg grada kontinentalne Hrvatske i ponosimo se time!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:21