VEĆ OD LIPNJA

Dobre vijesti iz Banskih dvora: Veća plaća za više od 200 tisuća radnika, minimalac raste na 3.040 kuna

 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Vlada planira povećati iznos minimalca koji od 2009. godine iznosi 2.814 kuna bruto, no prije toga će obaviti međuministarske konzultacije, odnosno konzultacije s ministarstvom financija,ali i gospodarstva te poduzetništva, javlja Novi list.

U planu je zadržati udio minimalne plaće u prosječnoj plaći, što znači da bi bruto iznos minimalca narastao za gotovo 230 kuna.

Prosječna plaća u državi lani je iznosila 7.796 kuna, pa bi sada minimalna plaća trebala porasti na 3.040,44 kune. Taj bi se iznos minimalne plaće mogao primjenjivati već od lipnja ove godine pa sve do kraja svibnja iduće godine.

Tako bi radnik koji danas na ruke primi 2.244,32 kune minimalne plaće (pod uvjetom da je samac i plaća prosječni iznos prireza) ubuduće mogao primati 157 kuna više.

Na minimalnu plaću, prijavljeno je oko 115 tisuća radnika u zemlji, odnosno svaki 12-ti zaposleni.

No, osim njih mnogo je radnika čije su plaće ugovorene kolektivnim ugovorima u kojima je minimalac osnova za izračun primanja, odnosno iznos minimalca se množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta. Tako bi rast minimalne plaće mogao zahvatiti dodatnih stotinjak tisuća radnika, javlja Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:12