CIJENE BEZ PROMJENA

Dobre vijesti za plitke džepove: Kruh, mlijeko i ulje neće poskupjeti, a meso će biti jeftinije

 Jakov Prkić / Cropix

Koncern “Agrokor” Ivice Todorića nema namjeru u jesen dizati cijene proizvoda iz vlastite proizvodnje hrane i pića, što znači da, bez obzira na katastrofalnu sušu širom zemlje, neće poskupjeti meso i mesne prerađevine iz portfelja mesnih industrija “Belje” i Pik”Vrbovec”, kao ni “Zvijezdina” ulja i margarini, pa ni “Ledovi” sladoledi i smrznuta hrana, a niti vode i sokovi iz Jamnice, piše Slobodna Dalmacija.

Ni “Konzum” neće dizati svoje trgovačke marže, pa ako na policama neki proizvodi unatoč tome budu skuplji, bit će to samo zato što su cijene digli proizvođači ili distributeri, doznajemo u “Agrokoru”.

Politiku zadržavanja cijena za artikle u svojim dućanima najavljuju i u Nacionalnom trgovačkom lancu (NTL) koji okuplja deset domaćih trgovačkih kuća među kojima su Studenac, Bakmaz i Diona. Ni Podravka trenutačno ne razmišlja o povećanju cijena svojih proizvoda, kažu u koprivničkoj tvrtki.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore, pak, upozoravaju da će zbog spaljenih polja kukuruza cijene mesa u konačnici pojeftiniti, a ne “otići gore”, jer se zbog skuplje stočne hrane neće isplatiti uzgoj, pa će farmeri u klaonice slati cijela stada, a ponuda mesa će porasti. To bi moglo “zadesiti” i velike mliječne farme, navodi Elvira Sterle iz Udruge “Mliko”, jer unatoč visokim ulaznim troškovima, neće poskupljivati mlijeko.

Naime, mljekari kao i ostali proizvođači strahuju da građani ne mogu podnijeti daljnja poskupljenja u trgovinama, pogotovo nakon što je ministar financija Slavko Linić poručio da smanjenje PDV-a na hranu nema prostora u proračunu.

- Ni kruh ne bi smio poskupiti jer se zna otkupna cijena žita, a ako cijene pekarskih proizvoda porastu, bit će to djelo mešetara, a ne proizvođača, naglašava Matija Brlošić, predsjednik Komore. U Udruzi stručnjaka u pekarstvu Richemont, međutim, pojašnjavaju da kruh može zadržati sadašnje cijene jedino ako mlinarska industrija ne podigne cijenu brašna. Hoće li se to ostvariti najesen, ovisi o tome jesu li ovogodišnji urod žita otkupili mlinovi ili su je ‘pospremili’ veletrgovci, upozorava prehrambeni stručnjak Stipan Bilić.

- Nema tih podataka, pa se ne zna čuvaju li otkupljivači i koliko žita kako bi ga skupo prodali kad cijene zbog potražnje skoče. A država, koja ne kontrolira politiku cijena hrane, nije osigurala sredstva mlinarima za povoljan otkup žita, niti jeftine kredite seljacima da kupe kukuruz za stoku dok cijene ne odlete u nebo - kritičan je Bilić.

Iako je suša uzela svoj danak, cijene u nas ne ovise o domaćoj proizvodnji već o svjetskim tržištima. Upravo zato Stipan Bilić ne očekuje ubrzo ozbiljna poskupljenje proizvoda vezanih uz pšenicu, jer zbog ciklusa kretanja cijena u svijetu taj utjecaj u Hrvatsku stiže s pola godine odgode. Međutim, ove jeseni na tržnicama će, navodi Bilić, zasigurno poskupjeti povrće potrebno za pripravu zimnice - paprika, rajčica i krastavci, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:42