OSIGURAN NOVAC

Dobre vijesti za poljoprivrednike, kreće isplata 1,5 mlrd. potpora, 200 milijuna više nego lani

U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima, kaže ministrica Vučković
Žetva pšenice u Slavoniji / Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Za isplatu predujma poljoprivrednicima osigurano je 1,5 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego lani.

Kao i prethodne tri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kako su javili iz Ministarstva poljoprivrede, isplata počinje u drugom polovici studenog.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

Administrativna kontrola i kontrola na terenu provjere svih kriterija za ostvarivanje potpore u završnoj su fazi te je u tijeku priprema odobravanja i isplate avansa.

Novac za ovu isplatu se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u predujmu će se isplatiti maksimalno 70 posto europskog dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2020. godinu.

- U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti covid-19 trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima na sve moguće načine, pa tako i osiguravanjem dodatnih sredstava i mjera. Uz isplatu avansa uvećanog za 200 milijuna kuna koji će omogućiti poljoprivrednicima planiranje proizvodnje, otvorena su i dva natječaja vrijedna 360 milijuna kuna, tzv. Mjera 21, putem kojih ćemo pomoći najpogođenijima zbog širenja pandemije. Sve navedeno potvrda je činjenice da je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:52