ISTRAŽIVANJE EUROBAROMETRA: INFOGRAFIKA

DOBRE VIJESTI ZA TURIZAM U 2013. GODINI Hrvatska u top 8 destinacija, na godišnji bi kod nas3 posto građana Europske unije

Hrvatska kao nova članica Europske Unije bit će među top 10 destinacija koje će ove godine posjetiti građani EU, i to kao najmanja među tim destinacijama.

Dobra vijest za turističku sezonu u EU, pa time i u Hrvatskoj, stiže objavom rezultata istraživanja Eurobarometra o namjeri i planovima Europljana u vezi s korištenjem godišnjih odmora u 2013. godini. Rezultati pokazuju da će porasti broj onih koji će ove godine putovati na odmor. Čak 75 posto ih planira otići na godišnji odmor, što će biti porast u odnosu na prošlu godinu i znači nastavak rasta u turizmu, jednoj od rijetkih industrija koje bilježe rast.

Signal za druge

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za industriju Antonio Tajani te je rezultate istraživanja nazvao “obećavajućima” i rekao da je to “dobra vijest jer taj važan sektor, u koji su uključena mnoga mala poduzeća, može poslati snažan signal drugim industrijskim sektorima da možemo izaći iz gospodarske krize”. Rezultati pokazuju da će većina građana EU i ove godine odmor provesti u svojoj domovini (EU prosjek od 42 posto). U tome su na vrhu Grci, Turci, Talijani, Bugari i Hrvati, a najviše godišnji izvan svoje države koriste Luksemburžani i Belgijci. Hrvatska je na odličnom osmom mjestu među preferiranim destinacijama građana Europske Unije za godišnji odmor. Na prvom je mjestu Španjolska, koju preferira 12 posto građana, slijedi Italija sa 8 posto, Francuska 7 posto, Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija koje preferira 4 posto te Hrvatska kao osma sa 3 posto.

Austrijanci prednjače

Zvuči gotovo nevjerojatno da Hrvatsku kao najpoželjniju destinaciju preferira samo 1 posto građana EU manje nego Njemačku ili Veliku Britaniju. Za Slovence, Slovake, Čehe i Mađare Hrvatska je na prvom mjestu kao najpoželjnija destinacija za ovu godinu, dok je za Austrijance druga, odmah iza Italije. Najpoželjnijom destinacijom Hrvatsku smatra više od polovice Slovenaca (51 posto), zatim 31 posto Slovaka, 13 posto Čeha, 12 posto Austrijanaca i 8 posto Mađara. Hrvatsku bi trebao obradovati postotak Austrijanaca koji nas vide kao glavnu destinaciju jer su oni u samom vrhu među građanima koji ove godine svakako planiraju ići na odmor. Čak 91 posto Austrijanaca planira ići na godišnji, što je najveći postotak u EU.

Ne volimo all inclusive

Drugi podatak koji je također dobar za Hrvatsku je da većina ispitanih građana Unije kao glavni razlog odlaska na godišnji navodi sunčanje i kupanje. Kad je pak riječ o turističkim navikama Hrvata, iz rezultata ankete uočljivo je da ne vole all inclusive turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:56