PLENKOVIĆ O PLJAČKI INE

‘Dobro je da pravna država funkcionira, čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju. Škugor? Ne poznajem ga‘

Rekao je i kako mu svako povezivanje aktualnog ministra Filipovića s događanjima u Ini djeluju smiješno.

Andrej Plenković

 Damir Skomrlj/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas je u Sloveniji gdje sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu. Uz Plenkovića tu, su i predsjednici Islanda i Moldavije te premijer Slovenije i Albanije. Plenković se ranije sastao sa slovenskim premijerom Robertom Golubom.

Uoči otvaranja foruma zakazanog za 14 sati premijer Plenković dao je izjavu medijima u kojoj je samo kratko komentirao hrvatsko-slovenske odnose i sastanak s Golubom.

Nešto kasnije Plenković je komentirao i veliku pljačku.

- Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije funkcioniraju. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovog slučaja, rekao je i dodao kako su sredstva u blokadi te da se tako osiguralo što manje financijske štete.

- Očito je da sustav unutarnje kontrole u Ini nije bio previše strog pa se ovako nešto dogodilo, rekao je i dodao kako oni očito imaju razine upravljanja.

- Ne znam kako im je ovo promaklo. Ministar Filipović je danas zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose, rekao je Plenković.

- Zakonski okvir u Hrvatskoj za suzbijanje i otkrivanje pranja novca je takav da banke, kadgod primijete sumnjivu transakciju, pale alarm kod nadležnih. Kad se to vidi, banke moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca koji djeluje u okviru Ministarstva financija i oni dalje reagiraju. Nije slučajno otkriveno nego je aktiviranje mehanizama koji su za to nadležni, to je važno, rekao je Plenković.

Također je rekao da će odmah protiv Škugora djelovati gradski odbor HDZ-a i Časni sud. - Nije realno da ostane u stranci, jasno je poručio Plenković.

Plenković je rekao i da ne poznaje Škugora koji je član HDZ-a.

Iz ovoga što je jučer priopćio DORH imamo jasno dokumentiran krug ljudi o kojima se radi.

Rekao je i kako mu svako povezivanje aktualnog ministra Filipovića s događanjima u Ini djeluju smiješno.

Oglasili se Filipović i Primorac

Ranije su se o slučaju oglasili ministar gospodarstva Davor Filipović i ministar financija Marko Primorac.

Primorac je istaknuo kako su otkriće prijevare i blokada novca rezultat koordiniranog rada državnih tijela koja rade profesionalno i neovisno. Na pitanje o odgovornosti upravljačkih i nadzornih tijela u Ini, odgovorio je kako "ne zna kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju".

Filipović je izjavio da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:47