PLENKOVIĆ U ZADRU

‘Dobro je što je Milanović poveo Kolindu u UN i što hvali moju Vladu. Penava želi biti šef DP-a? Neka, to je moj HDZ-ovac‘

Predsjednik Vlade tijekom posjeta Zadarskoj županiji osvrnuo se na aktualna ekonomska i politička pitanja
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Zadarskoj županiji gdje je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta "Centar za kreativne industrije". Potom je posjetio tvornicu Maraska Zadar i sastao se s predstavnicima uprave Stanić Grupe i Maraske, a obišao je i proizvodne pogone. Odgovarao je potom na pitanja novinara o aktualnoj političkoj situaciji. Prokomentirao je i novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, s kojim se u utorak i sastao.

- Schmidt je političar u kojeg imamo povjerenje, imamo suradnju, razgovarali smo o situaciji u BiH. U listopadu su novi izbori, ulazimo u završnu fazu razgovora o izbornom zakonodavstvu. Želimo izmjenu temeljem dogovora, gdje će Hrvati moći birati svoje predstavnike, gdje neće doći do preglasavanja i anomalija u političkom sustavu kojima smo svjedočili, a koje nisu dobre za BiH. Naša politika je čvrsta i jasna. On je pokazao da shvaća tu situaciju - kazao je premijer.

Komentirajući neprekidne provokativne izjave visokih dužnosnika Srbije napomenuo je da je on čovjek koji, za razliku od većine aktera na sceni hrvatske i srpske politike, izbjegava medijska prepucavanja i nametanje "retoričkog konflikta".

- Rekao sam to u Saboru prije tri, četiri dana. Želim da se riješi pitanje manjina u Hrvatskoj i Srbiji, da im prava budu zaštićena. Želimo da dijalog koji postoji ovdje bude rješenje. Miloševićeva velikosrpska agresija, nestali, želimo to rješavati kroz dijalog. Nek se svatko trudi, neka se bori za svoje građane - kazao je osvrćući se na Vučićevu tezu da Srbija ekonomski sustiže Hrvatsku.

Komentirao je i ekonomsku situaciju u zemlji nakon pandemije.

- Hrvatska se brzo oporavlja. Brzo kompenziramo u najvećoj krizi. Spriječili smo socijalnu frakturu, zadržali smo reputaciju na međunarodnim tržištima, rejting, radimo na Schengenu i euru, pokazujemo vodstvo i znanje - rekao je premijer.

Novinari su ga pitali i kako komentira činjenicu da je u delegaciji predsjednika Republike Zorana Milanovića na Općoj skupštini UN-a i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te kako komentira Milanovićeve pohvale njegovr Vlade. Plenković je kratko odgovorio: - I jedno i drugo je dobro.

Pitali su ga i što misli o tomu što se njegov nekadašnji stranački kolega i aktualni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kandidirao za čelno mjesto u Domovinskom pokretu koji je napustio Miroslav Škoro.

- Penava, svako dobro mu želim, to je moj HDZ-ovac, ja sam mu puno pomagao da ga izaberu, neka naših HDZ-ovaca - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:33