MILANOVIĆ O BANOŽIĆU

‘Dobrodošao u boj! Poginut ćeš, je****, tako blesav kakav jesi. Za njih imam cijeli vatromet...‘

‘Komšić već godinama krade! Dodik? On nije četnik. U ovoj situaciji Srbi su nam prijatelji‘

Zoran Milanović, arhivska fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pule u povodu Dana oslobođenja i Dana grada Pule te je nakon toga stao pred novinare i komentirao aktualne teme.

Milanović se prvo osvrnuo na krizu u BiH, odnosno novinari su ga pitali o Čovičevoj najavi da će HNS BiH pokrenuti korake za teritorijalni preustroj BiH.

- Kada bi naši ljudi, političari, Plenković, čitali ono što institucije hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne se bavili točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju. Ne bih htio da to ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo u tom pravcu, ja ću ih podržati. Ja bih radije da se riješi načinom i metodama koje ja predlažem, a to je ovaj slučaj širenja NATO-a. To je hrvatski trenutak istine. Ili smo nacija ili nismo. Ako nismo, da se brate raziđemo, da priznamo da postoje ovi u BiH koji su treća klasa i mi koji za njih uopće ne brinemo. Ili ćemo kroz pritisak kroz NATO, da nas se ne tretira kao krušne mrvice koje vrapci jedu na podu, isposlovati to, istjerati pravdu, da se problem izbornog zakona riješi ukazom visokog međunarodnog predstavnika. Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare i Istanbula, to je nemoguće. On je arogantan i radi što hoće, rekao je.

- Zašto Ursula dolazi u Sarajevo i Mostar, da podrži uzurpatore ili da podrži Hrvate? To je Plenković isposlovao. Ona se dolazi smijati ljudima u lice. Imamo premijera koji ne razumije, a onda mu i nije stalo, rekao je.

Novinari su ga pitali i za komentar na izjavu Marije Selak Raspudić koja je rekla da je ideja o vetu na poziv Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO zapravo ideja njezinog supruga.

- Nebitno čija je to ideja, ajmo ju provesti. Ona je rekla da se Raspudić godinama zalaže za to, ali ovo je moja inicijativa. Ali može biti i njegova, ne svojatam ja to..., rekao je Milanović.

Rekao je i kako je sada vrijeme za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Rat u Ukrajini nije izravna prijetnja Hrvatskoj, ali ovo što se događa u BiH je i zbog toga se mora sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Nas zahvaljujući HDZ-u tretiraju kao zemlju trećeg reda. Djelujem kao ucviljena šiparica, ali neću prestati upozoravati, rekao je.

- U BiH su raspisani izbori po kriminalnoj proceduri i sad će tamo doći Ursula i smijati nam se u lice. To je Plenković omogućio, rekao je.

- Komšić već godinama krade. Ja sam nasjeo na to prije 12 godina, ali nikad nakon toga, rekao je Milanović.

Na pitanje bi li pristao da Čović predstavlja Hrvate u BiH, rekao je da mu je svejedno. Kazao je i da je Dodik partner i da nije četnik. - Kakva povezanost s Putinom? Putin ni ne zna da on postoji, dodao je.

- U ovoj situaciji Srbi su nam prijatelju i saveznici po ovom pitanju, rekao je Milanović i dodao kako je to i Dodik. Na komentar novinara da je Republika Srpska nastala na zločinima, Milanović je rekao:

- Helou, Amerika je nastala na zločinu, na genocidu. Francuska je nastala na zločinu... Da, bilo je zločina. Tko ih je priznao u Daytonu? Hrvatska. Hrvatska je jamac Daytona, stavom, glasom i moralom, rekao je.

Rekao je i da se visoki predstavnik u BiH Schmidt ponaša kao "mali Švabo".

Novinari su ga pitali i za slučaj trudnice kojoj ne dopuštaju da pobaci dijete koje ima tumor.

Rekao je da razumije da postoje liječnici koji ne žele raditi pobačaj, ali da država mora omogućiti da žene imaju to pravo.Dodao je i kako se nada da on i Beroš o ovoj temi razmišljaju isto, a da se Plenković "sakrio".

Novinari su ga pitali i za komentar na najavu ministra Marija Banožića koji je rekao da ide u izmjene Zakona o brani.

- Dobrodošao u boj, prijtelju. Poginut ćeš, je***, tako blesav. Pokušavaju dirati u nešto što se ne dira, rekao je Milanović.

- Ta mizerija od čovjeka ima pravo ocjenjivati najviše generale. Osvetio se Matanoviću koji se nije dao instrumentalizirati. Imam za njih cijeli vatromet hipersoničnih raketa. Kad sam već Putinov čovjek, zašto da to ne koristim..., rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:13