RASPRAVA U SABORU

‘Dobronić je kvalitetan kandidat, dubinski je ušao u analizu kao dr. House, ali ne može sam‘

Dobronić je pokazao ogromno znanje i hrabrost da donosi odluke u korist građana, dodaje Peđa Grbin
Radovan Dobronić
 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnici istaknuli su u srijedu da je Radovan Dobronić kvalitetan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, no oporba dodaje kako promjena jedne osobe, bez promjene zakonodavnog okvira, neće promijeniti stanje u hrvatskom pravosuđu.

Upravo je nepovjerenje u pravosuđe jedan od tri razloga zbog kojega mladi iseljavaju iz Hrvatske, kazao je Emil Daus (IDS), pozivajući da se na temi poput ove pokaže više zajedništva i počne vraćati povjerenje u institucije.

Dobronić kao dr. House

Dobronić je vrlo kvalitetan kandidat, dubinski je ušao u analizu stanja, kao dr. House, kazala je Vesna Nađ (Klub socijaldemokrata) uoči saborske rasprave o službenom prijedlogu predsjednika Republike da se Dobronić izabere na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja, kad je istekao mandat Đuri Sessi,

Predsjednika Vrhovnog suda, uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, na prijedlog predsjednika Republike na četiri godine bira Hrvatski sabor.

Nađ izražava nadu da Dobronić neće imati problema u "podmetanju kajli" u samom Vrhovnom sudu i u pravosuđu.

Stijepo Bartulica (DP) dodaje da dr. House prvo treba donijeti pravu dijagnozu da bi se pacijent liječio, a Dobronić, kaže, lustraciju nije prepoznao kao jedan od ključnih problema.

image
Nikša Vukas
Damjan Tadic/Cropix

Dobronić je pokazao ogromno znanje i hrabrost da donosi odluke u korist građana, dodaje Peđa Grbin (SDP) i poručuje da se, ako nakon njegova izbora ne uslijedi ozbiljna promjena zakonskog okvira, neće napraviti ništa.

Dobronić je sudac koji je stao na stranu oštećenih građana u slučaju 'švicarac', ističe i Dario Zurovac (Fokus) koji primjećuje da Hrvatska po stanovniku ima najviše sudaca u EU, a pravosuđe joj je daleko "iza nekih diktatura afričkih zemalja".

Zastupnici su suglasni da višemjesečna "trakavica" oko izbora predsjednika Vrhovnog suda ne može vratiti povjerenje u ključne institucije države.

Ovdje se radi o tragičnoj situaciji, već više od tri mjeseca kasnimo s izborom predsjednika Vrhovnog suda jer HDZ ne želi da se promijeni status quo u hrvatskom pravosuđu, kaže Grbin.

Zaboravlja se da je upravo HDZ svojim postupanjem jasno inzistirao na poštivanju ustavne i zakonodavne procedure u izboru predsjednika Vrhovnog suda, uzvraća Krunoslav Katičić (HDZ).

O izboru se dogovaraju dva čovjeka

Hrvoje Zekanović (HS) ključnom označava činjenicu da se oko izbora predsjednika Vrhovnog suda dogovaraju dva čovjeka - Andrej Plenković i Zoran Milanović, koji imaju "gotovo istovjetne političke stavove". Dobronić je prihvatljiv i Suverenistima, no javnost mora znati da je ovo igrokaz i da HDZ na imenovanje pristaje da bi se sutra mogli imenovati veleposlanici, konzuli, kaže zastupnik.

Proteklih mjeseci detektirali smo da je ključan problem našeg pravosuđa otuđenost i zatvorenost od javne kritike, navodi Sandra Benčić (ZLB), koja smatra da Dobronić treba promijeniti takvu percepciju i ponašanje.

Na oporbene opaske o potrebi reforme pravosuđa Katičić naglašava kako je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeno oko 730 milijuna kuna kako bi se procesi u pravosuđu ubrzali, a ono unaprijedilo.

Dobronićev izbor pridonijet će da se reforme provedu na dobrobit građana, kazao je HDZ-ov zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:38