PROMJENA METODE RADA

Dobronić sa sucima na sjednici Kaznenog odjela raspravljao o zastarama na Vrhovnom sudu

Naložio je i da svaki sudac radi prioritetno na onom predmetu kojemu prijeti zastara, ako treba i samo na njemu

Radovan Dobronić

 Ranko Suvar/CROPIX

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u utorak je, reagirajući na medijske napise o dva slučaja koja su završila u zastari, priopćio da je odmah nakon saznanja o tome sazvao sjednicu Kaznenog odjela s temom nastupanja zastare u kaznenim postupcima pred najvišim sudom.

Kako je navedeno u priopćenju objavljenom na stranici Vrhovnog suda, sjednica je 6. srpnja održana u prisutnosti svih sudaca Kaznenog odjela te je svaki sudac izložio na koji način gleda na ovaj problem i je li se dosad susreo s takvom situacijom i iz kojih razloga.

Nakon sjednice predsjednik Vrhovnog suda dao je nalog predsjedniku Kaznenog odjela, sucu Damiru Kosu, da izradi za svakog suca ponaosob i zbirno za cijeli Kazneni odjel preglednu tablicu iz koje će biti vidljivi datumi kad istječu zastarni rokovi u svakom pojedinom predmetu.

Predsjednik Vrhovnog suda RH također je naložio Kaznenom odjelu promjenu metode rada na način da svaki sudac radi prioritetno na onom predmetu kojemu prijeti zastara, ako treba i samo na njemu, dok u takvoj situaciji drugi suci Kaznenog odjela trebaju priskočiti u pomoć tom sucu i raditi na drugim njegovim predmetima.

Dodaje i da je sucima Kaznenog odjela iznio svoj stav o potpunoj neprihvatljivosti opisane pojave te naglasio kako više niti jedan predmet u fazi odlučivanja pred Vrhovnim sudom ne smije pasti u zastaru.

Predsjednik Vrhovnog suda RH na ovaj način nastojao je problem riješiti konstruktivno i u dobroj vjeri, dakle, poboljšanjem metode rada i bez pokretanja bilo kakvih stegovnih postupaka protiv sudaca ili smjene predsjednika Kaznenog odjela, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 16:25