BITAN PROCES PRILAGODBE

Dobronić upozorio da česte promjene temeljnih zakona nisu dobre: ‘To zbunjuje ljude‘

Čelnik sudbene vlasti ocijenio je i da u Hrvatskoj godišnje ne bi smjelo nastati više od 100 tisuća novih sudskih predmeta

Radovan Dobronić

 Ivana Nobilo/Cropix

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić upozorio je u subotu da česte zakonske promjene nisu dobre, posebno ako je riječ o temeljnim zakonima.

Gostujući na Hrvatskom radiju Dobronić je, među ostalim, komentirao najavljene promjene zakona koje bi trebale unaprijediti pravosuđe, upozoravajući da je potrebno voditi računa i o procesu prilagodbe.

"Općenito se može reći da se kod nas dosta često temeljni zakoni mijenjaju uključujući Zakon o sudovima i svi procesni propisi - i Ovršni zakon i zakoni o kaznenom i parničnom postupku".

Stabilnost sustava podrazumijeva stabilnost propisa, naglasio je Dobronić, pojasnivši da općenito nije dobro da se temeljni zakoni mijenjaju "svaku godinu, godinu i pol jer promjena, ako se ozbiljno shvati, zahtijeva i prilagodbu". I to ne samo onih koji su zaduženi da ih provode nego i adresata, kazao je Dobronić.

"Slikovito rečeno, ako svake godine mijenjate propis kako se voze automobili pa jedne godine kažete da svi voze desnom stranom, a nakon dvije godine kažete da se mora voziti lijevom stranom, treću godinu ljudi već neće znati koji propis je na snazi", dodao je.

Pitanje je primjenjuju li suci dobro propise, kao i državni službenici, smatra Dobronić, dodajući da je i investitorima primamljivija zemlja koja propise ne mijenja često.

Čelnik sudbene vlasti ocijenio je i da u Hrvatskoj godišnje ne bi smjelo nastati više od 100 tisuća novih sudskih predmeta, ali i da se ne bi smjelo događati da na sudovima stoje i predmeti stari po 20 ili više godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 12:53