SUCI SE UJEDINILI

Dobronića podržao i najžešći kritičar: ‘Oni koji vam određuju visinu plaća na svaki način pokazuju svoju nadmoć‘

Dobronić je za Jutarnji rekao da je čak i Tuđman bolje shvaćao neovisnost sudstva nego Plenković

Damir Kos, sudac Vrhovnog suda

 Screenshot/

Sudac Vrhovnog suda, Damir Kos koji je poznat kao žestoki oponent predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića preko društvene mreže poziva sve svoje prijatelje i kolege da pročitaju intervju koji je Dobronić dao Jutarnjem.

- Pročitajte današnji intervju kolege Dobronića iz Jutarnjeg lista. Ako zanemarim neke njegove stilske figure i pojedina objašnjenja, hvale vrijedna analiza trenutnog odnosa prema sudbenoj vlasti od strane zakonodavne i prvenstveno izvršne i to osobito u segmentu u kojem govori o sudačkim plaćama - napisao je Kos o istupu predsjednika svoga suda s kojim se prije nekoliko dana ponovo javno sukobio zbog Dobronićeva doprinosa zakonskoj zabrani, odnosno ograničavanju izvansudskih aktivnosti. Međutim, po drugoj stvari, a to je pitanje neovisnosti sudbene vlasti, Kos apsolutno podržava predsjednika Vrhovnog suda.

- Miljama smo daleko od ravnopravnosti sva tri segmenta. Oni koji vam određuju sveukupni materijalni položaj pa time i visinu plaća na svaki način pokazuju svoju nadmoć koja nema osnove u Ustavu RH. Najbolji primjer ovakvih odnosa vidljiv je iz Poslovnika o radu Vlade RH u Glavi V koja govori o Odnosima Vlade tj. o tome kako Vlada komunicira s drugim segmentima vlasti. Posebno je normiran odnos Vlade sa zakonodavnom vlašću, Hrvatskim saborom (čl. 55). Sudbena vlast kao Ustavom uz zakonodavnu i izvršnu, postavljena kao treći segment vlasti (čl. 4. Ustava RH), normativno u ovom poslovniku ne postoji. Suprotno ovim ustavnim postavkama Vlada RH svojim Poslovnikom o radu sudbenu vlast pozicionira u kategoriju "b) Odnosi s drugim tijelima i osobama". SRAMOTNO - napisao je Kos.

Zaključuje kako su Vladi suci "ostali" pa onda i ne čudi pristup premijera da ne odgovara na pozive čelnika sudbene vlasti – osobe predsjednika Vrhovnog suda.

- Upućuju ga na resornog ministra koji bi trebao premijeru i na sjednicama Vlade "tumačiti" što želi sudbena vlast i kolika su im sredstva potrebna kako u proračunu tako i u pogledu "primjerene" visine plaća. PLAČI VOLJENA ZEMLJO! - zaključuje sudac Kos.

Podsjetimo, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić komentirao je u svome prvom javnom istupu od kada su suci odlučili krenuti u novi štrajk da se "Vlada Andreja Plenkovića stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu, da se ponaša kao poslodavac sucima, a rečenice premijera i ministra su u duhu jedinstva vlasti".

- To je uređenje koje smo imali do devedesetih i suci ne to ne mogu prihvatiti, rekao je.

Rekao je da pitanje indeksacije sudačkih plaća nije sindikalno pregovaranje, kako to Vlada predstavlja u javnosti, već pretpostavka za neovisnost sudaca. Čak je i Franjo Tuđman, kaže, bolje shvaćao i respektirao neovisnost sudstva nego što to čini premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:15