DRASTIČNO POVEĆANJE

DOBROVIĆ BI MINISTARSTVO ŠIRIO S 367 NA ČAK 710 LJUDI, A SVOJ KABINET S 11 NA 18! Već je doveo neke ljude koji uopće ne ulaze u ove brojke

Ministar energetike u kabinet je već doveo nekoliko novih ljudi, a angažirao je navodno tri posebna savjetnika koji ne ulaze u ovih 18
Slaven Dobrović
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Ministar zaštite okolišta i energetike Slaven Dobrović želi u svom kabinetu angažirati 18 najbližih suradnika, među kojima niz savjetnika, zamjenika i ostalih najviše rangiranih djelatnika kojih je dosad u kabinetu bilo 11. No, Mostov ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić traži od njega da ipak “preispita tu odluku”.

Dobrović, neslužbeno doznajemo, u kabinet je već doveo nekoliko novih ljudi, a angažirao je tri posebna savjetnika koji ne ulaze u ovih 18 ljudi angažiranih u kabinetu, nego njih posebno odobrava Vlada.

Posebni savjetnik

No, to nije jedino povećanje broja zaposlenih koje u novoj Uredbi o unutarnjem ustrojstvu predlaže Dobrovićevo Ministarstvo, koje, pak, traži da se broj zaposlenih u Ministarstvu poveća za 343, odnosno sa sadašnjih 367 na predloženih 710 zaposlenih.

Međutim, ministar uprave Kovačić u službenom mišljenju, do kojeg je došao Jutarnji, ukazao je ministru Dobroviću na “potrebu preispitivanja povećanja broja izvršitelja u tim jedinicama”.

“Ukazuje se na potrebu preispitivanja povećanja broja izvršitelja u tim ustrojstvenim jedinicama, s obzirom na Odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade RH”, navodi se u mišljenju ministra uprave Kovačića.

Spajanje resora

Navodi se također kako “iz obrazloženja prijedloga Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva nije vidljivo za koliko se točno povećava ukupan broj zaposlenih nastao preuzimanjem službenika i namještenika koji su zatečeni na obavljanju preuzetih poslova”. Međutim, neslužbeno doznajemo da je iz Ministarstva gospodarstva s energetikom otišlo oko 40 sistematiziranih radnih mjesta, dok je stvarno otišlo navodno 30-ak ljudi.

Prijedlogom Uredbe se u Dobrovićevu Ministarstvu predlaže povećanje zaposlenih u svim službama Ministarstva. “Prijedlogom Uredbe predlaže se povećanje u Kabinetu ministra sa 11 na 18, znači za sedam, a ne za devet, kako se navodi u obrazloženju Uredbe, u Glavnom tajništvu za 30 izvršitelja, u Upravi za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom za 10 izvršitelja, u Upravi za klimatske aktivnosti za 13 izvršitelja, u Upravi za zaštitu prirode za 1 izvršitelja, u Samostalnom sektoru za EU fondove za 8 i u Službi za unutarnju reviziju za 1 izvršitelja”, navodi se u očitovanju ministra uprave.

Vodno gospodarstvo

Dobrovićevo Ministarstvo povećanje broja zaposlenih argumentira time da je “Ministarstvo zaštite okoliša preuzelo upravne i stručne poslove iz područja Ministarstva gospodarstva, kao i poslove iz područja vodnog gospodarstva koji su se obavljali u Ministarstvu poljoprivrede”. Prijedlogom Uredbe stoga se predlaže ustrojavanje šest upravnih organizacija, dva sektora, jedne samostalne službe, te Kabinet ministra i Glavnog tajništva, a predlaže se 710 zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:11