MINISTAR ENERGETIKE

DOBROVIĆ O ZATVARANJU RAFINERIJE U SISKU 'Radna mjesta u kratkom periodu se neće izgubiti, riješit ćemo sve na državnoj razini'

Slaven Dobrović
 Goran Mehkek / Hanza Media

Saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić poručio je u srijedu kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci.

Slično je kasnije rekao i ministar zaštite okoliša i energetike iz redova Mosta Slaven Dobrović koji je potvrdio da se razmišlja o gašenju Rafinerija nafte u Sisku. "To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi"; kazao je Dobrović. Na pitanje što je njegov kolega, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić mislio kada je ranije danas rekao da je gašenje Rafinerije neminovno odgovorio je: "Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u post-foslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, voze se auti sa sve manjom potrošnjom, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Dakle, radi se o jednoj tranziciji. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti na način da se brine o radnim mjestima. Dakle tu je potrebna država, puno je tu elemenata o kojima se mora voditi računa, paušalno razgovarati o tome na ulici, nije ni mjesto ni vrijeme", kazao je Dobrović.

Ministar Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare ipak je ublažio prvotnu najavu.

"Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija", izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Istaknuo je i da će se rješenje za sisačku rafineriju tražiti u koordinaciji vrha države.

Rafinerija predstavlja vrlo veliku tradicijsku vrijednost, ona je iznimno važna za cijelo područje, predstavlja veliki razvojni potencijal, zapošljava velik broj visokokvalificiranih ljudi i stoga gašenje tih radnih mjesta nema smisla i nije prihvatljivo rješenje, rekao je Dobrović, dodajući da Republika Hrvatska brine o tome i nastoji iskoristiti taj potencijal,

'Rješenja su mnoga, riješit ćemo sve na državnoj razini. To nema veze s konkretnom situacijom u Sisku. Radna mjesta u kratkom periodu se neće izgubiti', kratko je poručio Dobrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:43