HRVATSKA JE SPREMNA

Doček Nove, eura i Schengena: Stiže Von der Leyen, s Plenkovićem će popiti kavu nakon što eure podigne na bankomatu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da će obilježavanje dva važna događaja biti vrlo simbolično

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

 Damjan Tadić/Cropix

Od prvog dana 2023. Hrvatska postaje članica schengenskog prostora, a euro službena valuta plaćanja.

Ta dva važna događaja, doznaje se iz Vlade, obilježit će se vrlo simbolično, bez velike fešte, što je danas najavio i premijer Andrej Plenković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Neposredno nakon ponoći 1. siječnja, kažu u Vladi, planira se kratko i prigodno obilježavanje, o čemu će se znati detaljnije nakon konzultacija s HNB-om i MUP-om, no neće biti velikih fešti i ceremonija.

Isti dan oko podne u Hrvatsku stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja će prijeći Breganu, tada već bivši granični prijelaz sa Slovenijom, na kojem neće biti granične kontrole. Tamo će ju dočekati premijer Andrej Plenković, a u programu će sudjelovati i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar. Hrvatski premijer, slovenska predsjednica i šefica Komisije imat će trilateralni sastanak, nakon kojeg su predviđene izjave za medije.

Potom će se von der Leyen uputiti u Banske dvore, gdje će održati sastanak s Plenkovićem, a nakon toga bi trebali otići popiti kavu koju će platiti eurima podignutima na bankomatu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ide 31. prosinca na Breganu, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bit će na mađarskoj granici gdje će se svečano podignuti rampe na graničnim prijelazima točno u ponoć 1. siječnja 2023.

Ministar financija Marko Primorac s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem simbolično će na jednom od bankomata u blizini zgrade HNB-a u centru Zagreba podići eure.

Hrvatska je jedina članica EU koja istodobno ulazi u europodručje i Schengen. To nije samo važan politički uspjeh za Hrvatsku, nego je najmlađa članica Unije i za Komisiju uspješna priča. Dolazak predsjednice Europske komisije simbolička je politička poruka svim državama članicama da projekti zajedničke valute i bezgranične zone opstaju i napreduju unatoč velikim izazovima i problemima.

No, ipak velike fešte neće biti. Premijer Plenković je za Hrvatski radio naglasio da on "velikom feštom" smatra doček "vatrenih" održan u nedjelju u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:34