REAKCIJA

'DOĆI ĆE VRIJEME KAD ĆU JA GOVORITI...' Marić komentirao otkriće Jutarnjeg o kući u Zagrebu, nekretnini koje nikad nije bilo u imovinskoj kartici

 
Goran Marić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić danas nije bio raspoložen za pitanja novinara nakon što je Jutarnji list objavio priču o tome da je kuća od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama izostavljena iz svih ministrovih imovinskih kartica, iako je ta kuća bila u vlasništvu njegove supruge.

'Vrijeme je za rad Povjerenstva. Volim i cijenim institucionalnu Hrvatsku. Doći će vrijeme kada ću ja govoriti, sada neka radi Povjerenstvo', rekao je Marić uoči sjednice Vlade za N1.

Podsjetimo, ta su kuća i zemljište u zemljišnim knjigama od 2006. do 2013. godine glasili na suprugu ministra Marića, a poslije, sve do danas, na njihova sina. U Marićevoj imovinskoj kartici iz 2008. godine spominje se samo da je ministrova supruga vlasnica zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu te da je vrijednost zemljišta 1,1 milijun kuna i da na zemljištu nema tereta. U toj kartici nema spomena o kući na tom zemljištu, niti se navodi što se s tim zemljištem poslije dogodilo, pa ni u napomenama u imovinskim karticama iz kasnijih godina. Tako se ne navodi ni to da je na zemljištu sagrađena nova kuća od oko 140 četvornih metara i garaža. Ta nekretnina ministra Marića spominje se samo u imovinskoj kartici iz 2008. godine u kojoj stoji da je njegova supruga vlasnica 1/1 - “zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu vrijednog 1,1 milijun kuna te da na nekretnini nema tereta”. Dakle, nema spomena kuće od 67 četvornih metara koja se, pak, vidi u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. godine. Marić je karticu, kako piše na njoj, predao u veljači 2008., a u svibnju iste godine od Grada Zagreba je zatražena “lokacijska dozvola za izgradnju zamjenske stambene zgrade (s jednom stambenom jedinicom) i pomoćne zgrade - garaže, koja je i izdana u svibnju 2008. godine”. U kartici iz 2010. godine ministar Marić nije naveo tu promjenu, odnosno gradnju kuće.

Zemljište s kućom u zagrebačkim Remetama kupljeno od dva tadašnja suvlasnika, a Marići su za tu prodaju vjerojatno doznali od ministrova brata Svetimira Marića, koji je vlasnik kuće odmah pokraj njihove.

Ministar Marić na niz pitanja na temu te nekretnine poslao nam je preko odjela za odnose s javnošću pri Ministarstvu slijedeći odgovor:

- Sukladno člancima 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, danom stupanja na dužnost, podnio sam izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini te imovini svoje supruge. Sve promjene koje su u međuvremenu nastajale sam prijavljivao, što ću i ubuduće činiti sukladno Zakonu. Ministar Marić nije odgovorio na daljnja pitanja zašto je u imovinskoj kartici iz 2008. godine prijavljeno samo zemljište, zašto se objekt nigdje ne spominje te zašto nije navedeno da je na tom zemljištvu kasnije sagrađena nova zgrada, kao i zašto u kasnijim karticama nije navedeno da je sve prebačeno na njegovog sina.

Zagreb, 170519. 
Cret 103.
Kuca sina ministra Gorana Marica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Kuća sina ministra Gorana Marića

Ovo nije jedini slučaj nepravilnosti u privatnoj imovini ministra Gorana Marića. Globus je ranije otkrio veliki nerazmjer između realne i javno deklarirane vrijednosti njegova ljetnikovca u Živogošću, ali i Marićev “zaboravljeni” apartman na moru - koji ministar nikad nije prijavio u imovinskoj kartici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:51