SPD-ov ZASTUPNIK

‘Dodik otvoreno zagovara separatizam, slično radi i Čović, ali ne smije se šutjeti ni o Izetbegovićevoj politici‘

Frakcije SPD-a u Bundestagu podijeljene su na probosanske zagovornike i pristaše umjerenije struje

Josip Juratović, dugogodišnji zastupnik SPD-a u njemačkom parlamentu

 Boris Kovacev/Cropix

Njemački socijaldemokrati (SPD), najjača stranka vladajuće koalicije u Berlinu, jučer je trebala glasati o rezoluciji o stanju u Bosni i Hercegovini. Ali, situacija se zakomplicirala jer je, kada se radi o BiH, frakcija SPD-a u Bundestagu podijeljena na žestoke probosanske zagovornike i pristalice umjerenije struje. Zato su na stolu dvije opcije, a to koja pobijedi, imat će utjecaj ne samo u Bosni nego i u Hrvatskoj.

Dvije opcije

Oko jednog pitanja svi su jedinstveni, a to je da se izbori u susjednoj državi moraju održati 2. listopada i u skladu s postojećim zakonskim rješenjima. Međutim, važno je kakav će biti opći stav SPD-a jer ta rezolucija onda ide u Bundestag i, nakon usvajanja, to će biti službena politika Njemačke o situaciji u BiH. Sada su u igri dvije opcije.

Sarajevski portal Klix.ba objavio je faksimil prvog SPD-ova dokumenta, koji je napisan izrazito probošnjački i tek djelomično uvažava društvenu i političku stvarnost današnje BiH. U draftu se iznosi zabrinutost zbog sve većeg negativnog utjecaja susjednih zemalja na reformu izbornog zakonodavstva u BiH, na prvom mjestu misleći na upliv Hrvatske i ovdašnjih dužnosnika.

Navedeno je da srpski politički vrh svojim izjavama daje podršku "velikosrpskim" idejama, a zabrinuti su i zbog utjecaja Rusije na srpske čelnike u BiH. Kada se radi o Hrvatima, upozoreno je kako "načelo legitimnog predstavljanja" treba odbaciti te da bi stvaranje trećeg entiteta, o kojem se govori, ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

Dragana Čovića i Milorada Dodika optužuje se za separatizam i govor mržnje. "Njihove političke akcije imaju za cilj uništiti BiH kao državu i dom raznolikog stanovništva. Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi; to je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor EU, njezinih država članica i međunarodne zajednice", stoji u prvobitnom nacrtu rezolucije.

Plenković umjereniji

Tako jednostranom gledištu usprotivio se Josip Juratović, dugogodišnji SPD-ov zastupnik. Juratović je deklarirani pobornik suverene BiH, ali on je zatražio izmjene u kojima se naglašava i opasnost od bošnjačkog nacionalizma koji također ne treba zanemarivati. Osim toga, on smatra da je potrebno ublažiti oštre kritike Hrvatskoj.

"Izbori u BiH trebaju se održati prema postojećim pravilima, a poslije se može pregovarati o izmjenama. Hrvatska bi se trebala postaviti kao istinski saveznik i pomoći BiH na putu u Europsku uniju i mislim da oko toga premijer Plenković vodi umjereniju politiku od predsjednika Milanovića koji se postavljao kao nekakav čuvar tamošnjih Hrvata, premda to nije", rekao je Juratović za Jutarnji, a zatim pojasnio koji je unutarnji problem BiH:

"Dodik otvoreno zagovara separatizam, a slično radi i Čović, ali puno tiše, no oboje je neprihvatljivo. Međutim, ne smije se šutjeti ni o politici Bakira Izetbegovića koji želi bošnjačku dominaciju. Njega treba podsjetiti da su isto željeli Srbi u Jugoslaviji, a vidjeli smo koliko je to bilo negativno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:59